Sociale media

Turkije stelt reclameverbod in voor Twitter en Pinterest

19 januari 2021 10:33 Aangepast: 19 januari 2021 10:43

In Turkije mag niet meer via de platformen van Twitter, Periscope en Pinterest worden geadverteerd. De Turkse informatie- en communicatiewaakhond legde een reclameverbod op aan de bedrijven.

Het reclameverbod werd ingesteld in het kader van een nieuwe wet voor social media, zo blijkt uit besluiten die in de Turkse Staatscourant zijn gepubliceerd.

De nieuwe wet vereist dat de bedrijven een lokale handelsvertegenwoordiger benoemen. Volgens critici is de wet vooral bedoeld om afwijkende meningen te muilkorven. De wet staat autoriteiten toe om de inhoud van platforms te verwijderen, waar het voorheen alleen mogelijk was om de toegang te blokkeren.

De wijziging heeft geleid tot grote zorgen in het land, omdat veel mensen zich meer op onlineplatforms richten sinds Ankara eerder zijn greep op de reguliere media verstevigde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Turkije breidt controle staat op sociale media uit

Facebook en YouTube 

Eerder werden aan Facebook, YouTube en Twitter boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de wet. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, worden flink beperkt in hun toegankelijkheid tot het net, waarmee technisch de toegang wordt geblokkeerd.

Facebook ging maandag overstag met de aanstelling van een lokale vertegenwoordiger. Ook YouTube, onderdeel van Google-moeder Alphabet, besloot eerder om in Turkije een afgevaardigde te benoemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Google gaf Facebook oneerlijk voordeel op reclamemarkt'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van