Technologie

Radarsysteem waarschuwt voor illegale ontbossing

19 januari 2021 10:17 Aangepast: 19 januari 2021 10:33

Wageningse wetenschappers hebben een alarmsysteem ontwikkeld waarmee ontbossing in tropische regenwouden vrijwel direct aan het licht komt.

Met het systeem Radar for Detecting Deforestation (RADD) kunnen handhavers in Afrikaanse landen veel sneller en beter ingrijpen dan tot nu toe mogelijk was. Dat is belangrijk, zegt onderzoeker Johannes Reiche, want door illegale ontbossing verdwijnen veel dieren- en plantensoorten voorgoed van de wereld.

In Afrika verdwijnt elk jaar ruim 800.000 hectare bos. Dat is net zoveel als een vijfde deel van Nederland. Tot nu toe was handhaving heel moeilijk, ook al omdat het boven de Afrikaanse regenwouden zoals in Congo en Gabon bijna altijd bewolkt is. Dan is op luchtbeelden niets te zien. Daarnaast hebben lokale overheden niet voldoende mensen om overal toezicht te houden.

Rangers krijgen alarm op telefoon

Het Wageningse systeem maakt nu gebruik van radarbeelden die via een satelliet worden verzameld. De Sentinel-1-satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA biedt elke 6 tot 12 dagen waarnemingen voor de tropen. "In de dicht bewolkte tropen is dit een groot voordeel voor de snelle detectie van kleinschalige bosverstoringen."

De data zijn voor iedereen gratis in te zien via de internationale bossenwaakhond Global Forest Watch en via Google Earth. "Rangers in nationale parken in Afrika krijgen een ontbossingsalarm op hun mobiele telefoon en kunnen dan meteen naar de juiste plek reizen. Een heel hoog percentage van de houtkap in Afrika is illegaal", aldus Reiche.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ontbossing in Amazone ging in twaalf jaar tijd niet zo hard als nu

Data op Google Earth

Ook natuurbeschermingsorganisaties als het Wereld Natuur Fonds WWF en Greenpeace kunnen samen met plaatselijke organisaties meteen aan de slag. De beelden van het RADD zijn tot op 10 meter hoogte en breedte nauwkeurig.

De onderzoeksgroep van Reiche gaat het RADD uitbreiden totdat het wereldwijd te gebruiken is. In Afrika wordt vaak illegaal gekapt door plaatselijke inwoners, aldus Reiche, maar bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en Indonesië verdwijnen enorme stukken jungle om plaats te maken voor bijvoorbeeld een sojaplantage.

Reiche: "De beelden die RADD maakt blijven via Google Earth voorgoed bewaard. Een ontbosser kan achteraf nooit meer zeggen dat er niet is gekapt. Dat werkt hopelijk afschrikwekkend en gaat corruptie tegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze auto is gemaakt van afval: 'We maken duurzaamheid sexy'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van