Veiligheidsdienst

400.000 Israëliërs onterecht in quarantaine door telefoondata

18 januari 2021 18:08 Aangepast: 18 januari 2021 18:10
Israël heeft ruim 250 prikposten opgetuigd. Beeld © ANP

In Israël mag de veiligheidsdienst Shin Bet de contacten van coronapatiënten natrekken door hun mobiele telefoons uit te lezen. Die methode leidde tot de onterechte quarantaine van bijna 400.000 mensen.

Dat heeft het Israëlische Hooggerechtshof zondag bepaald, meldt Haaretz. De rechter noemt de noodwet die het uitlezen van telefoons toestaat 'draconisch' en vindt dat die wet alleen ingezet mag worden als het gevaar 'duidelijk en aanwezig is'.

De Israëlische veiligheidsdienst leest de telefoons van alle Israëlische burgers uit. Als iemand besmet raakt het corona, stelt de geheime dienst een lijst op met personen waar diegene mee in contact is geweest. Die informatie gaat naar het ministerie van Volksgezondheid, dat alle betreffende personen een sms stuurt: ga in quarantaine.

Niet dicht genoeg bij besmet persoon

Die quarantaine-sms bleek in bijna 400.000 gevallen onterecht: de ontvangers waren niet dicht genoeg in de buurt geweest van met corona besmette mensen.

Ook is de effectiviteit van de volgmethode sterk achteruitgegaan sinds het virus in Israel meer greep heeft gekregen. In juli wist Shin Bet nog 20 tot 30 procent van alle coronapatiënten correct te identificeren, inmiddels is dat gedaald tot 9 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CoronaMelder wordt na update waarschijnlijk 'nog nauwkeuriger'

Wet verloopt

De wet die het uitlezen van de telefoons toestaat, verloopt op 20 januari. Het demissionaire Israëlische kabinet van premier Netanyahu vindt dat die wet automatisch moet worden verlengd, omdat het kabinet nu niet de macht heeft wetten te wijzigen.

Mensenrechtenorganisaties vinden dat de overheid de verlenging beter moet onderbouwen.

CoronaMelder  

In Nederland en andere Europese landen gebeurt het volgen van coronabesmettingen via smartphones op een privacyvriendelijkere manier. Burgers kunnen vrijwillig een app installeren, in Nederland is dat de CoronaMelder. Die app houdt via bluetooth anoniem contactmomenten tussen personen bij. Wie besmet raakt kan die besmetting via CoronaMelder delen, ook weer vrijwillig en anoniem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

1300 corona-besmettingen ontdekt door CoronaMelder-app

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van