Ga naar de inhoud
100 miljoen voorbij

Gebruik zoekmachine DuckDuckGo fors gegroeid door privacyzorgen

Beeld © DuckDuckGo

De op privacy gerichte zoekmachine DuckDuckGo zag zijn gebruik afgelopen jaar met 62 procent toenemen.

Deze maand passeerde DuckDuckGo voor het eerst de grens van meer dan 100 miljoen zoekopdrachten op één dag, meldt Bleeping Computer. Het bedrijf haalde op 11 januari ruim 102 miljoen zoekopdrachten.

Het daggemiddelde ligt nu op 90 miljoen zoekopdrachten, een groei van 62 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Google

Google blijft de onbetwiste leider op de markt voor zoekmachines. Het bedrijf deelt zelf geen openbare cijfers, maar naar schatting worden op Google dagelijks 3,5 tot bijna 7 miljard zoekopdrachten gedaan.

'Google
Lees ook:
'Google gaf Facebook oneerlijk voordeel op reclamemarkt'

Nadruk op privacy

In de VS heeft DuckDuckGo inmiddels een marktaandeel van 2,25 procent, goed voor een tweede plaats achter leider Google (94 procent). In Nederland heeft Google een vergelijkbaar marktaandeel, volgens Statcounter. DuckDuckGo zou hier een derde plaats scoren, met een aandeel van 0,85 procent. De tweede plaats in Nederland is voor Bing, de zoekmachine van Microsoft.

DuckDuckGo onderscheidt zich door zijn gebruikers niet te volgen. De zoekmachine maakt geen gebruikersprofielen met de zoekopdrachten van gebruikers, en verkoopt zulke informatie ook niet aan andere bedrijven. De zoekmachine vermoedt ook dat recent privacygerelateerd nieuws zorgt voor nieuwe gebruikers, zoals de uitgestelde datadeling tussen WhatsApp en Facebook.

Android

Vorig jaar verdween DuckDuckGo nog uit het keuzescherm voor zoekmachines op Android. Het bedrijf was niet bereid Google genoeg geld te betalen voor een plekje in het scherm, dat door de Europese Commissie werd afgedrongen om de concurrentie op de markt voor zoekmachines eerlijker te maken.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl