Ga naar de inhoud
Geheime deals techreuzen

'Google gaf Facebook oneerlijk voordeel op reclamemarkt'

Beeld © AFP

Google en Facebook zouden een geheime afspraak hebben gemaakt waarbij Facebook speciale voordelen kreeg als het beloofde de directe concurrentie met Google te vermijden.

Er wordt over de afspraak gesproken in een van de aanklachten die in de VS tegen Google is gedaan, meldt The Wall Street Journal.

Facebook testte in 2017 een nieuwe manier om online advertenties te verkopen, die een bedreiging zou vormen voor Googles greep op die markt. Facebook krabbelde minder dan twee jaar later echter terug, en schaarde zich samen met een groep andere bedrijven achter een vergelijkbaar reclameplatform van Google, Open Bidding.

Volgens de rechtszaak stopte Facebook met zijn eigen platform na geheime afspraken met Google.

Facebook
Lees ook:
Facebook aangeklaagd in de VS, moet mogelijk Instagram en WhatsApp afstoten

Oneerlijke voordelen

Google zou Facebook voordelen hebben gegeven die andere deelnemers van het platform niet hadden. Facebook zou meer tijd hebben gehad om op advertenties te bieden, en zou meer hulp van Google hebben gekregen om het publiek te begrijpen.

Facebook zou hebben beloofd op minstens 90 procent van de reclameveilingen te bieden waarbij de identiteit van gebruikers duidelijk wordt. Ook zou Facebook hebben beloofd jaarlijks minstens 500 miljoen dollar te besteden via het platform van Google.

Volgens de Amerikaanse aanklagers benadeelde Google op die manier andere bedrijven, terwijl Facebook een gegarandeerd aantal advertentieaankopen zou winnen.

VS
Lees ook:
VS klaagt Google aan: 6 vragen en antwoorden

Google en Facebook ontkennen

Google en Facebook hebben eerder al gezegd dat zij vinden dat de afspraak geen concurrentievervalsing is. Een woordvoerder van Facebook stelde dat afspraken zoals die met Google 'bevorderlijk zijn voor de concurrentie'. Een woordvoerder van Google stelt dat de Amerikaanse rechtszaak de afspraak 'verkeerd interpreteert'. Google plaatste op zondag een toelichting op zijn reactie.

Google en Facebook zijn in de VS beiden aangeklaagd vanwege hun machtige posities op de online-markt. In het geval van Google spreekt Amerikaanse ministerie van Justitie van een illegale monopoliepositie op het gebied van zoekmachines en het adverteren in zoekresultaten. Facebook maakt volgens aanklagers misbruik van zijn machtspositie, en loopt het risico te worden opgesplitst.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van