'Dansende lichtjes'

Nieuwe lichtkunst Roosegaarde is 'eerbetoon aan landbouw'

18 januari 2021 12:19 Aangepast: 18 januari 2021 12:27

De bekende designer en kunstenaar Daan Roosegaarde heeft een 'lichtgevend droomlandschap' gemaakt als een 'eerbetoon aan de schoonheid van de landbouw'. Dankzij het speciale licht zouden er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

GROW is een nieuwe lichtinstallatie van 20.000 vierkante meter van rode en blauwe lichtgolven. Het kunstwerk van Studio Roosegaarde toont 'dansende lichtjes' over een enorm veld met prei. Vandaag gaat een film over het project in première. Het laat volgens Roosegaarde zien 'hoe de schoonheid van licht planten kan helpen'. 

Wetenschappelijke lichtrecepten

De inspiratie voor GROW komt van wetenschappelijke lichtrecepten die de groei en veerkracht van planten verbeteren. "Bepaalde recepten van blauw, rood en ultraviolet licht versterken de plantengroei en kunnen het gebruik van pesticiden tot 50 procent verminderen", aldus Studio Roosegaarde. "GROW benadrukt het belang van innovatie in het landbouwsysteem: hoe kan geavanceerd lichtontwerp planten helpen om duurzamer te groeien? Hoe kunnen we van de boer de held maken?" 

Het project is volgens Roosegaarde ook 'een roep om verlichting in deze donkere tijden'. "GROW kan goed zijn voor de natuur, maar geeft ook hoopvol licht aan mensen."

Urban Sun

Roosegaarde maakt binnenkort ook meer bekend over een ander nieuw project: de lichtinstallatie Urban Sun, gericht op het veiliger maken van openbare ruimtes. De Urban Sun moet met speciaal uv-licht virussen doden, terwijl er mensen in de ruimte kunnen blijven.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Roosegaarde komt met 'Urban Sun' voor veilige ontmoetingen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Reclamebord van Roosegaarde zuivert lucht langs de snelweg

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van