Complotten

'Twitter verwijderde 200 Nederlandse QAnon-accounts'

18 januari 2021 09:50 Aangepast: 18 januari 2021 10:05

Twitter heeft recent zeker 200 accounts verwijderd van Nederlandse gebruikers die daarop voornamelijk omstreden theorieën van de QAnon-beweging verspreidden.

NRC en de Universiteit van Amsterdam (UvA) komen tot die conclusie na onderzoek van een database van ruim 30.000 verwijderde Twitterprofielen die onlangs nog actief waren.

"De meeste van de afgelopen week verwijderde Nederlanders hadden in hun profielinformatie de QAnon-slogan 'where we go one, we go all' staan, afgekort met #WWG1WGA", schrijft NRC. Ook valt de krant en de universiteit op dat de gebruikers Amerikaanse en Nederlandse thema’s afwisselden in hun tweets.

Twitter maakte afgelopen week al bekend dat het in totaal 70.000 profielen heeft verwijderd vanwege QAnon-content. Twitter besloot daartoe na de gewelddadige bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers. Door de schoonmaakactie raakte rapper Lange Frans meer dan 700 volgers kwijt, aldus NRC en UvA. Ook Thierry Baudet verloor 580 volgers.

Lane Frans

Toch zijn ook veel Nederlandse QAnon-accounts ongemoeid gelaten, waaronder dat van activist Janet Ossebaard. Zij en Lange Frans zorgden in augustus voor ophef toen ze in een podcast openlijk fantaseerden over een aanslag op onder anderen premier Rutte, Geert Wilders en het koningshuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Twitter verwijdert zeker 90 Nederlandse QAnon-accounts'

Complot

Aanhangers van de ultrarechtse QAnon-beweging denken dat leden van de Amerikaanse elite pedofiele satanisten zijn, die betrokken zijn bij een complot tegen president Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere 'Q', een anonieme gebruiker van een internetforum. Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook.

In november schrapte Twitter ook al zeker negentig Nederlandse QAnon-accounts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube verbiedt video's over gevaarlijke complotten zoals QAnon

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van