Ga naar de inhoud
Bright Review

Review: is deze slimme tandenborstel het geld waard?

Het eerste dat opvalt aan de Oral-B iO 9S is z'n prijs: 400 euro. Is deze elektrische tandenborstel die in een app je poetsgedrag bijhoudt dat waard? Rutger Middendorp testte hem voor Bright.

Een tandenborstel van 400 euro? Ik ging er van tevoren vanuit dat dit sowieso overkill zou zijn. Gerenommeerde merken hebben elektrische tandenborstels vanaf 40 euro. Kan een 10 tien keer zo dure tandenborstel 10 keer zo goed zijn? Na twee weken gebruik ben ik minder zeker van mijn oordeel.

Het persbericht van Oral-B helpt daar niet bij, met dit soort taal: "Zes jaar toegewijd onderzoek samen met tandartsen is uitgevoerd om een volledig originele poetservaring te ontdekken." Dat maakt me een beetje misselijk. En dan heb ik helemaal geen zin meer om te poetsen. Wat vreemd is, want: "het tandenpoetsen verandert van iets wat ze moeten doen in iets dat ze willen doen", aldus een eindbaas bij Procter & Gamble. Goed, dat persbericht gaat de prullenbak in en we trekken de doos open. 

Ik vermoed dat als je de tandenborstel koopt bij de winkel, je niet de ervaring krijgt die ik heb. Maar ik kreeg letterlijk een doos met daarin een videospeler die de commercial afspeelt als je hem open doet. Over 10 jaar vinden we dat vast normaal, maar ik moest er even van bijkomen. Met daarbij de vraag: hoe recycle je deze doos? Kan ik die videospeler hergebruiken voor Valentijnsdag?

App met kunstmatige intelligentie

De iO-tandenborstels van Oral-B gebruiken kunstmatige intelligentie om te weten waar je aan het poetsen bent en hoe hard je drukt. Via een app op je telefoon kun je zien waar je aan het poetsen bent, of je dat lang genoeg gedaan hebt en of je alle kanten van alle tanden en kiezen gehad hebt.

Ik geef mensen met hoogdravende persberichten niet graag gelijk, maar tandenpoetsen is wel een stuk leuker geworden. Eerder had ik moeite om het twee minuten vol te houden, maar omdat je visuele feedback krijgt en kunt zien welke stukken je nog niet gepoetst hebt, maak je het werkje wel goed af. Ramen wassen is ook het leukst als je gore ramen hebt. Dus virtuele pixels van je tanden af poetsen is ook een stuk feestelijker dan lukraak wat in je mond rond roeren. Ik zie trouwens een alternatieve kinderapp voor me waar je een muur moet vullen met graffiti of een sloot ranja moet leegdrinken. Jullie mogen me bellen, Oral-B. Toegegeven: mijn kinderen poetsen nu ook beide bijna 3 minuten om "Perfecte Dekking" in beeld te krijgen, maar ik weet niet hoe lang dat leuk genoeg blijft. 

Maar goed, ik betaal dat grote bedrag niet voor een leuke app. Ik wil dat mijn tanden beter schoon worden. Volgens het persbericht heeft onderzoek uitgewezen dat ik 100 procent meer plakverwijdering na acht weken mag verwachten, 100 procent gezonder tandvlees in één week en zes keer meer tandplakverwijdering langs de tandvleesrand. Nu ben ik met mijn opleiding niet gerechtigd daar uitspraken over te doen. Maar na elke keer poetsen voelen mijn tanden alsof ik net bij de mondhygiëniste langs ben geweest, maar dan zonder de pijnlijke smoel en bloedend tandvlees.

Ook voor minder

Ik begin haast te denken dat de tandenborstel de 400 euro waard is. Gelukkig zijn de meeste mensen dat niet met me eens en is deze tandenborstel voor aanzienlijk minder te koop. Oral-B zelf heeft hem nu voor 225 euro in de aanbieding.

Overigens zijn er ook variaties op deze tandenborstel met iets minder poetsprogramma's en een zwart wit schermpje, maar dezelfde poetservaring. En die kosten ook minder. 

Bij de Oral-B iO 9S zit een magnetische oplader, een reishoes met oplader en één borsteltje met een houder voor twee borsteltjes. Allemaal top op die houder voor die borsteltjes na. Dat is een rubberig ding dat je elke keer mee optilt als je een borsteltje wil pakken. Voor 400 euro wil ik een systeem waar alles perfect werkt. 

Maar met één telefoon te koppelen

Maar het grootste gemis is de mogelijkheid om van gebruikers te wisselen. Je kunt de tandenborstel met één telefoon koppelen die bijhoudt hoe het gaat met je poetsgedrag. Gebruikt mijn zoontje van 7 de tandenborstel met zijn eigen opzetborsteltje, dan kan ik niet even van telefoon wisselen of binnen de app een profiel wisselen. Super irritant. Want wie gaat er voor een gezin van vier even 1600 euro aan tandenborstels neerleggen? Ik gebruik zelf een oude telefoon die vast in de badkamer ligt, maar een optie om van profiel te wisselen zou deze tandenborstel waardevoller maken. Kleine moeite, Oral-B!

Voor rond 250 euro zou ik serieus overwegen om deze tandenborstel te kopen. Zoek je een beetje op internet dan vind je de 7N met zwart-wit scherm voor 175 euro. Ook dubbele setjes zijn per stuk goedkoper: voor 230 euro heb je twee keer de 8S. Feitelijk dezelfde tandenborstel als ik getest heb, maar dan met een paar poetsprogramma's minder. 

De Oral-B iO 9S maakt poetsen een stuk aangenamer en geeft een fenomenaal resultaat. Nu moet Oral-B alleen nog die app updaten, zodat er meer gebruikers zijn toe te voegen.

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe Pokémon-app leert kinderen beter tandenpoetsen
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van