Eerder mislukt

Missie nu wel geslaagd: raket vanaf Boeing 747 gelanceerd

18 januari 2021 03:15 Aangepast: 18 januari 2021 17:54
De Boeing 747 vertrok met de LauncherOne-raket onder de vleugel. Beeld © ANP

Het is Virgin Orbit gelukt een raket te lanceren vanaf een vliegende Boeing 747. De LauncherOne-raket werd op zo'n tien kilometer hoogte losgekoppeld van het vliegtuig en bevindt zich nu in een baan rond de aarde. Een eerdere poging, zo'n acht maanden geleden, mislukte.

Dat gebeurde boven de Stille Oceaan. Het bedrijf van de bekende zakenman Richard Branson, slaagde er gisteren in de 21 meter lange raket te lanceren. Bekijk hier beelden van de lancering:

De raket brengt tien kleine satellieten van NASA in een baan rond de aarde. De eerdere poging mislukte omdat de motor van de raket na het loslaten niet wilde ontsteken. Ingenieurs moesten de vlucht toen beëindigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lancering Virgin Orbit-raket mislukt op eerste vlucht

"Het hele team gaat uit zijn dak", schreef het bedrijf gisteren na de succesvolle lancering op Twitter. 

Opkomende markt

Virgin Orbit wil proberen een deel van de opkomende markt te veroveren voor de lancering van kleine satellieten. De volgende vlucht van het bedrijf zal dan ook een commerciële zijn, heeft het al aangekondigd.

SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, is de bekendste concurrent. Daarnaast is er stevige concurrentie van andere zogenoemde NewSpace-bedrijven als Firefly Aerospace en Rocket Lab.

Bekijk ook: Astronauten SpaceX landen succesvol in de zee

NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken keerden vorige zomer terug van een verblijf van twee maanden in het internationale ruimtestation ISS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van