Nooit meer je sleutels kwijt

Samsung lanceert SmartTag om spullen terug te vinden

15 januari 2021 15:18 Aangepast: 15 januari 2021 16:02

Samsung brengt eind deze maand de Galaxy SmartTags op de markt. Met deze kleine apparaatjes kun je via bluetooth verloren spullen terugvinden.

Samsung brengt de nieuwe Galaxy SmartTag tegelijk met de introductie van de nieuwe Galaxy S21-smartphones op de markt, ook in Nederland.

Deze kleine gadgets kunnen bijvoorbeeld aan een sleutelbos of de rits van een tas worden gehangen, waarna een Samsung-telefoon in de buurt ze kan terugvinden.

De trackers kunnen via bluetooth een seintje geven aan de gekoppelde Galaxy-telefoon van de eigenaar, en ze kunnen ook een geluidje laten horen. De SmartTag kost 29 euro. 

Ook via apparaten van anderen

Als de SmartTag niet via bluetooth is gekoppeld aan de eigen Galaxy-telefoon, kan hij wel een Bluetooth Low Energy-signaal versturen dat kan worden opgepikt door andere Galaxy-apparaten in de buurt. Die apparaten laten via de SmartThings Find-app weten waar de SmartTag zich bevindt, waardoor de eigenaar zijn spullen kan terugvinden. "Alle gebruikersgegevens in SmartThings Find zijn gecodeerd", aldus Samsung. Welk soort encryptie hiervoor wordt gebruikt, is nog niet bekendgemaakt.  

De SmartTag is ook te gebruiken om een telefoon terug te vinden. "Ben je je smartphone kwijt? Door twee keer op de knop van je Galaxy SmartTag te drukken ontvang je een melding waar je Galaxy S21 ligt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Samsung levert geen lader en oordoppen mee bij nieuwe telefoons

Tile en Apple AirTags 

Samsung gaat met de SmartTag de concurrentie aan met onder andere fabrikant Tile, dat al jarenlang dit soort bluetoothtrackers verkoopt. De trackers van Samsung werken nog alleen met bluetooth. Een versie met de techniek ultrawideband (UWB), voor het preciezer bepalen van locaties, zou later dit jaar volgen. 

Volgens maandenlange geruchten komt Apple binnenkort ook met eigen trackers: de AirTags. Ondersteuning voor de AirTags is al te vinden in iOS, zo bleek deze week. De toevoeging in iOS 14.3 doet vermoeden dat Apple de AirTags binnenkort aankondigt.

Miniatuurvoorbeeld
Luister de Bright Podcast

Podcast: de nieuwe Samsung-telefoons en het beste van techbeurs CES

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van