Van onze partner Denon

Kleine krachtpatser in een zachte behuizing

15 januari 2021 01:01 Aangepast: 18 januari 2021 12:03
Beeld © Denon

Wie een grote 4K-tv heeft, wil ook geluid dat daarbij past. De nieuwe generatie soundbars wekken film en tv tot leven, maar zijn ook geschikt voor een intiem huisfeestje.

De ontwikkeling van hifi in de huiskamer maakte de afgelopen decennia een soort omgekeerde beweging. Was de speakertrend vroeger een kwestie van groot, groter, grootst, nu is de trend dat speakers steeds kleiner worden. Vroeger ging het ook altijd over aantallen watts, maar daar hoor je ook niemand meer over.

Platte tv klinkt vaak dunnetjes

Die kennelijke behoefte aan 'speakerkrimp' stelt fabrikanten voor een interessante uitdaging. Een luidspreker zet elektrische energie om in geluidsgolven, hoe groter de kast en hoe meer drivers voor hoge, midden en lage tonen, des te voller het geluid. Dus hoe zorg je ervoor dat de afmetingen beperkt blijven en een luidspreker toch goed klinkt?

Precies dat probleem is terug te horen in het vaak magere geluid van platte tv’s. Bij gebrek aan ruimte klinken ingebouwde speakers dunnetjes. Wat er op het 4K-scherm indrukwekkend uitziet (explosies! achtervolgingen!), komt auditief binnen als een natte krant.

Afgewerkt met stof

Gelukkig is daar de soundbar, een categorie die razendsnel groeit omdat steeds meer soundbars naast versterker van tv-geluid ook als zelfstandige muziekmodule werken. 

De nieuwe Denon Home Soundbar 550 is een klein wonder van techniek, zo is tijdens de Europese presentatie te zien en horen. Het staafvormige ontwerp is voorzien van zes drivers. De compacte zwarte behuizing past onder iedere tv, zonder al te veel op te vallen. De bovenzijde is afgewerkt met stof. Een handbeweging langs de bovenzijde activeert lichtgevende knoppen voor volume, de film of track spelen en pauzeren.

Deze soundbar van Denon ondersteunt filmvriendelijke geluidtechnologieën als Dolby Atmos en DTS:X-verwerking, samen met 4K-videocompatibiliteit. Het resultaat is een heel behoorlijke geluidservaring die in de huiskamer een 3D-bioscoopervaring benadert. Wie al over andere draadloze Denon producten beschikt uit de Heos-lijn, kan de soundbar draadloos toevoegen aan het netwerk en het geheel uitbouwen tot een complete surround-ervaring. Maar dat hoeft dus niet.

Passieve woofers

Het installeren van de soundbar was een fluitje van een cent. Even verbinden met de wifi en een HDMI-kabel en klaar ben je. De soundbar werkt ook samen met Apple Music en de HEOS app. Streamingdiensten als Spotify en Tidal worden ondersteund, net zoals het mogelijk is om hi-res geluidsbestanden via je eigen thuisnetwerk af te spelen. Uiteraard is verbinden via een Bluetooth-bron ook geen probleem.

Dan het belangrijkste: het geluid. Het is heel knap hoe de ontwikkelaars van Denon zo’n levendig, breed en diep geluid uit zo’n kleine behuizing weten te toveren. Bij het kijken van films wordt een echte surroundervaring gecreëerd. Muziek klinkt ook actief met name dankzij de heldere mids en diepe bass van de passieve woofers.

Zo is de Denon Home Soundbar 550 een veelzijdige muziekmaker die een bescheiden plek inneemt in de huiskamer, maar wel de ruimte biedt voor flink wat uitbreiding mocht dat gewenst zijn. Speakers mogen de in de loop van de jaren dan wel gekrompen zijn, het geluid is dat zeker niet.

De Denon Home Soundbar 550 (€649) is vanaf half februari 2021 verkrijgbaar en vanaf  1 februari 2021 beschikbaar voor pre-order bij de officiële Denon-verkooppunten en via de webshop van Denon. Ga voor meer informatie naar de website van Denon.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van