Techbeurs CES 2021

Samsung-robot ruimt vaatwasser in en dekt de tafel

12 januari 2021 16:21 Aangepast: 13 januari 2021 11:05

Samsung heeft meerdere nieuwe robots voor thuis gepresenteerd tijdens de techbeurs CES, waaronder een robotbutler die onder meer de vaatwasser kan inruimen.

De Bot Handy is een langwerpige robot op een rijdend platform. Aan de zijkant zit een robotarm- en hand, en de robot kan zichzelf langer en korter maken. Met een camera bovenop kan Bot Handy zijn omgeving zien, en kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de robot objecten kan herkennen.

Zo weet de robot hoe hij objecten moet oppakken, en met hoeveel kracht zonder ze te breken. De robot kan helpen met allerlei klusjes in huis, zoals het opruimen van wasgoed, het dekken van de tafel en het inruimen van de vaatwasser.

De robot wordt zo volgens Samsung 'een verlengstuk van de bewoner'. Het is niet bekend wanneer de Bot Handy op de markt komt; het apparaat wordt momenteel nog ontwikkeld.

De Bot Care, JetBot en Bot Handy. De Bot Care, JetBot en Bot Handy.

Huisrobot met videoscherm

De Bot Care is een kleine robotassistent die met kunstmatige intelligentie leert van het gedrag van zijn eigenaar. Als die bijvoorbeeld te lang achter de computer zit, stelt de robot voor om op te staan en even te rekken.

De robot heeft ook toegang tot de agenda van de gebruiker, en kan die herinneren aan een gepland videogesprek. Dat gesprek kan via de Bot Care worden gevoerd: die is voorzien van een opklappend videoscherm en een zwenkbare nek om het scherm dichterbij te brengen. Ook de Bot Care is nog niet in productie, maar geeft volgens Samsung een blik op de toekomst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De tv's van de toekomst op techbeurs CES: transparant, oprolbaar en buigbaar

Slimme stofzuiger wel op de markt

Wel binnenkort verkrijgbaar is de JetBot 90 AI+, een nieuwe generatie robotstofzuiger met objectherkenning. Met een camera, LiDAR-scanner, 3D-sensoren en kunstmatige intelligentie kan de robot zelf de beste schoonmaakroute plannen en plotselinge obstakels ontwijken, zoals huisdieren maar bijvoorbeeld ook plassen water. Als robotstofzuigers daar wel doorheen rijden, wordt de bende alleen nog maar groter.

De JetBot 90 AI+ kan zelfstandig terugkeren naar zijn laadstation, waar hij ook zijn stofreservoir leegt. Samsung brengt de robotstofzuiger in ieder geval in de VS op de markt, voor een nog onbekende prijs. De voorloper kostte rond de 900 dollar.

Bright vat de hoogtepunten van CES 2021 samen. Volg onze updates.

Miniatuurvoorbeeld
Meer over CES 2021

Nieuwe corona-gadgets: slim mondkapje, sensorsticker en knuffelrobot

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van