Ga naar de inhoud
Internet

Wikipedia bestaat 20 jaar: 250.000 schrijvers per maand

Online encyclopedie Wikipedia bestaat op 15 januari precies twintig jaar. Inmiddels bestaan er Wikipedia’s in 300 talen, waaronder het Nederlands. De Nederlandstalige Wikipedia is een paar maanden jonger. Die bestaat op 19 juni twintig jaar.

Al twee decennia lang houden vrijwilligers de website bij met informatie over de meest uiteenlopende zaken. De website werd in 2001 door de Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales samen met Larry Sanger opgericht. "Wikipedia is gestart vanuit het toen zeer radicale idee dat een encyclopedie voor iedereen toegankelijk moet zijn én door iedereen kan worden geschreven", laat de Nederlandse Wikipedia weten.

Wikipedia wordt wereldwijd maandelijks meer dan 15 miljard keer bezocht. Alleen al op de Engelstalige versie zijn zeker 6 miljoen verschillende onderwerpen te vinden.

Elke dag 150 nieuwe Nederlandse artikelen

Op de Nederlandse website staan ongeveer 2 miljoen zaken uitgelegd. "Wikipedia is voor de hele wereld dé bron voor vrij toegankelijke en betrouwbare informatie over alles en nog wat."

De oudste nog bestaande artikelen op de Nederlandstalige Wikipedia zijn Ollekebolleke (een dichtvorm) en het woord Definitie. Elke dag worden namelijk gemiddeld 150 nieuwe artikelen toegevoegd.

Turkije
Lees ook
Turkije herstelt toegang tot Wikipedia na jarenlange blokkade

Vrijwilligers

Nog altijd wordt de website op vrijwillige basis bijgehouden. Per maand helpen wereldwijd meer dan 250.000 mensen daaraan mee.

Bij de Nederlandstalige versie zijn 1200 Nederlanders en Vlamingen actief bezig met het schrijven en verbeteren van artikelen. "Vooral bij belangrijke artikelen wordt onnauwkeurige informatie vaak binnen enkele minuten gecorrigeerd."

Goede Tijden Slechte Tijden

Dat corrigeren gebeurt vaak. Het artikel in Nederland met de meeste bewerkingen is het stuk over de soap Goede tijden, slechte tijden. Die pagina werd al 9380 keer aangepast. Het langste artikel is Lijst van Radio 2-Top 2000's.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl