Ga naar de inhoud
Techbeurs CES 2021

Nieuwe corona-gadgets: slim mondkapje, sensorsticker en knuffelrobot

Tijdens de grote techbeurs CES spelen fabrikanten massaal in op de coronapandemie, met onder meer draagbare sensoren, luchtreinigers, robots voor thuis en mondkapjes met een eigen app.

De CES in Las Vegas is de grootste techbeurs ter wereld en trekt normaal zo'n 200.000 bezoekers. Dit jaar laten bedrijven naast gadgets ook veel toepassingen voor de gezondheidszorg zien. Zo worden er draagbare apparaatjes aangekondigd die eerder kunnen detecteren dat de drager mogelijk met het coronavirus is besmet.

Een van die gadgets is de sensorsticker BioButton, ter grootte van een muntstuk, dat door de Amerikaanse toezichthouder FDA is goedgekeurd. De BioButton houdt meerdere symptomen van Covid-19 in de gaten, door metingen van de lichaamstemperatuur, ademhaling en hartslag. De batterij is pas na 90 dagen leeg. Philips zet ook al stickers met sensoren in om patiënten op afstand in de gaten te houden. 

Tijdens de CES laat Philips voor het eerst zijn Mask Selector zien. Door een 3D-scan te maken krijgen zorgverleners hiermee een mondkapje dat beter op hun gezicht past, zo is de belofte. 

Mondkapje met een app

Ook mondkapjes ontbreken niet op deze virtuele editie van de CES. Fabrikant AirPop komt met het mondkapje Active+ met een sensor die de luchtkwaliteit meet. Het mondkapje verbindt via bluetooth met een smartphone en kan ook het aantal ademhalingen per minuut meten. De AirPop Active+ geeft automatisch een seintje als je het filter moet vervangen.  

Deurbel meet temperatuur

De nieuwe slimme deurbel van Ettie meet van personen die aanbellen de temperatuur, zodat het kan aangeven dat iemand met koorts niet naar binnen mag. De gadget kan ook waarschuwen als teveel mensen tegelijk naar binnen willen.

Bij andere slimme deurbellen hoeven mensen niet meer op een knop te drukken om 'aan te bellen'. Tal van bedrijven komen daarnaast met oplossingen voor het volgen van stromen bezoekers, voor social distancing en voor het ontsmetten van apparaten.  

Luchtreinigers

Fabrikanten richten zich ook steeds meer op apparatuur om de woon- en werkomgeving gezonder te maken. Vooral het grote aantal nieuwe luchtreinigers valt tijdens de CES op. Zo breidde LG zijn Puricare-lijn met luchtreinigers uit. En er verschijnen allerlei kleine, draagbare luchtreinigers voor onderweg, zoals de Luft Duo

Robots voor thuis

Samsung liet robots zien die mensen kunnen helpen in het huishouden, bijvoorbeeld met het inruimen van de afwas, het opruimen van wasgoed en het dekken van de tafel. De robots komen voorlopig nog niet op de markt. 

Dat geldt wel voor een nieuwe knuffelrobot. De Petit Qoobo is een nieuwe versie van een harige robot die lijkt op een huisdier, met een bewegende start en een eigen 'hartslag'. Fabrikant Yukai Engineering denkt dat mensen deze knuffelrobot wel kunnen gebruiken als ze zich tijdens de lockdown eenzaam voelen.

Grootste Nederlandse CES-delegatie 

Ruim 90 Nederlandse bedrijven laten zich zien tijdens de CES. Daarmee is het de grootste Nederlandse delegatie ooit op de techbeurs.

Het Nederlandse virtuele hoekje werd maandagavond geopend door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en prins Constantijn, voorman van koepelorganisatie TechLeap, die vroeger StartupDelta heette.

Bright vat de hoogtepunten van CES 2021 samen. Volg onze updates

Ruim
Lees ook
Ruim 90 Nederlandse startups bij virtuele techbeurs CES
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl