Boycot

Google haalt Twitter-concurrent Parler uit Play Store

09 januari 2021 07:38 Aangepast: 09 januari 2021 12:48
Een groot deel van de Trump-aanhangers zou op Parler zitten. Beeld © ANP

Alphabet, het moederbedrijf van Google heeft met onmiddellijke ingang de socialenetwerk-app Parler, een kleinere concurrent van Twitter, uit zijn Play Store verwijderd. Volgens Google is via Parler afgelopen woensdag opgeroepen tot het gebruik van geweld bij de invasie van boze Trump-aanhangers in het Amerikaanse Capitool.

iPhone-gebruikers kunnen de app nog wel gebruiken. Van Parler wordt verwacht dat de eigenaren de inhoud van de berichten, video's en foto's gaan controleren en zo nodig weren van het platform.

Apple heeft Parler 24 uur de tijd gegeven om deze zogenoemde contentmoderatie toe te passen. Gebeurt dit niet, dan kunnen ook gebruikers van de iPhone de app ook niet meer downloaden uit de App Store van Apple.

Trump-fans

Parler, met 10 miljoen abonnees en 4 miljoen actieve gebruikers, is bij veel aanhangers van Trump populair juist omdat gebruikers er alles mogen publiceren, waar Twitter en Facebook steeds vaker schadelijke content weren. Trump heeft 2,3 miljoen volgers op Parler.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter doet Trump permanent in de ban

Google greep al eerder in. De video waarin Trump de betogers toespreekt is verwijderd van YouTube, omdat daarin de verkiezingsuitslag wordt betwist. Die regels werden in december aangescherpt. Dat een video van Trump op dit platform wordt gewist, is ook voor het eerst. Maar Trump gebruikt YouTube niet zo fanatiek als de andere platforms. 

Trumps account geblokkeerd

Twitter zette vrijdag het persoonlijke account van Trump, met 88 miljoen volgers, permanent op zwart vanwege herhaalde oproepen tot geweld en het veelvuldig verspreiden van onjuiste informatie. Trump week daarna uit naar een ander account, dat van @POTUS.

Dit is het officiële account van de President of the United States dat steeds van president op president overgaat, maar door Trump tot nu toe niet gebruikt werd voor privé-tweets.

Via dit account begon Trump een tirade tegen Twitter. Twitter greep meteen in en verwijderde niet alleen de nieuwe tweets, maar alle berichten die ooit via het account werden gestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom Twitter en Facebook nu pas ingrijpen tegen Trump

Facebook

Ook het Facebook-account van Trump en zijn Instagram-account zijn geblokkeerd tot het einde van zijn termijn, die over twee weken afloopt.

Topman Mark Zuckerberg schrijft dat Facebook het een te groot risico vindt als Trump de diensten van het bedrijf kan gebruiken, in ieder geval tot Biden beëdigd is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore