Ga naar de inhoud
DigiD

Nieuwe identiteitskaarten hebben chip met inlogfunctie DigiD

Een identiteitskaart, model 2011. Beeld © ANP

Vanaf maandag kunnen de nieuwe identiteitskaarten worden aangevraagd. De nieuwe kaarten hebben een chip waarmee kan worden ingelogd bij overheidsdiensten via DigiD.

De inlogfunctie voor DigiD is toegevoegd om de gegevens van mensen zo goed mogelijk te beschermen, meldt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. De overheid wil met de chip de zekerheid bieden dat gegevens altijd met de juiste persoon worden gedeeld.

Inloggen met de chip is een extra veiligheidsmaatregel, net als de tweestapsverificatie waarbij gebruik wordt gemaakt van sms-codes. Met een mobiele telefoon kan de chip worden gescand tijdens het inloggen bij DigiD. Als alles in orde is, komt er een groen vinkje bij te staan en wordt er ingelogd.

De pas kan worden aangevraagd door mensen die een nieuw identiteitsbewijs nodig hebben. De oude identiteitskaarten blijven gewoon geldig als ze nog niet verlopen zijn.

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe identiteitskaart krijgt inlogfunctie DigiD

Inloggen met de chip in de identiteitskaart wordt mogelijk bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Op dit moment kunnen mensen ook met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen, dit geeft toegang tot het beveiligingsniveau ‘laag’. Door een paspoort, id-bewijs of rijbewijs eenmalig in de app te scannen kunnen mensen ook inloggen op beveiligingsniveau ‘substantieel’, waarbij meer diensten vrijkomen dan alleen bij ‘laag’.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl