Ga naar de inhoud
Mobiel internet

Defensie start binnenkort bouw van eigen mobiele netwerk

Militairen onderweg naar een oefening Beeld © ANP

Defensie start in het eerste kwartaal van 2021 met de bouw van een compleet nieuwe IT-infrastructuur, waarbij ook een eigen mobiele netwerk in Nederland wordt aangelegd.

Daarvoor heeft het ministerie van Defensie deze week een overeenkomst getekend met IT-bedrijven IBM, Atos en Unica. 

Het nieuwe telecomnetwerk is volgens staatssecretaris Barbara Visser van groot belang. Op dit moment is Defensie nog afhankelijk van andere partijen zoals KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile voor gebruik van mobiele apparaten. Deze drie hebben de grote netwerken van Nederland namelijk in handen.

Een eigen netwerk voorkomt dat samengewerkt moet worden met commerciële partijen. Ook heeft Defensie beter in de hand waar hun soms vertrouwelijke gegevens over verzonden worden.

Zeven jaar bouwen

Het aanleggen van de nieuwe infrastructuur zal ongeveer zeven jaar in beslag nemen, waarbij ook delen van de bestaande aansluitingen worden vernieuwd. Zo zal het huidige netwerk worden aangepast om bestanden van hoge prioriteit beter te kunnen verzenden.

Defensie start dit jaar ook met de bouw van twee nieuwe datacenters, die met ongeveer twee maanden gebruiksklaar moeten zijn.

Bijna mislukt

De IT-vernieuwing bij Defensie zit al jaren in de pijplijn. Een jaar terug dreigde het project om te vallen, toen het project te riskant bleek en al miljoenen euro's zou hebben verstookt.

'IBM
Lees ook:
'IBM dreigt Defensie met miljoenenclaim om aanbesteding it-project'
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van