What Time is Love?

The KLF maakt comeback: voor het eerst op streamingdiensten

01 januari 2021 12:15 Aangepast: 03 januari 2021 12:00

De hits van The KLF, een van de populairste muziekacts van begin jaren 90, zijn vandaag voor het eerst verschenen op muziekdiensten, waaronder Spotify en Apple Music. Het Britse duo belooft meer oud materiaal op zowel YouTube als streamingdiensten te plaatsen.

Als The KLF scoorden de Britse kunstenaars Jimmy Cauty en Bill Drummond dertig jaar geleden een reeks wereldwijde hits met een mix van house, samples, rap en mystiek, waaronder What Time Is Love? en 3AM Eternal. In Nederland bereikte de KLF in 1990 met Last Train to Trancentral de nummer-1-positie.

Sinds 1992 was de muziek van The KLF niet meer officieel verkrijgbaar, nadat Cauty en Drummond de muziekindustrie de rug hadden toegekeerd. Op streamingdiensten waren geen officiële KLF-releases te vinden. Uploads van oude clips door YouTube-gebruikers haalden gezamenlijk tientallen miljoenen views.

Drummond en Cauty liepen zodoende bewust grote geldbedragen mis. Het Amerikaanse Billboard noemde The KLF onder 'de acht grootste acts die niet op streamingdiensten te vinden zijn'.

Posters onder een spoorbrug

Vannacht verscheen op alle grote muziekdiensten het KLF-album 'Solid State Logik 1' met acht oude nummers. Op een YouTube-kanaal zijn acht geremasterde videoclips te bekijken, waarvan de muziek is voorzien van de officiële licenties. Binnenkort zouden nog vier KLF-albums met oude tracks en 'bonusmateriaal' volgen.

Dat is aangekondigd op posters met het KLF-logo (een piramide met speakers) die onder een spoorbrug in Londen zijn opgehangen, naast graffiti die naar de KLF verwijst. Drummond en Cauty hebben niet gereageerd. Op een Instagram-foto van Cauty's vriendin is te zien hoe de graffiti wordt aangebracht. Het kunstcollectief waar Cauty bij is aangesloten heeft het streamingalbum bevestigd.  

1 miljoen Britse pond verbrand

Na het KLF-tijdperk trokken Drummond en Cauty de aandacht met een controversieel kunstproject waarbij ze 1 miljoen Britse pond verbrandden. Beelden van Drummond en Cauty die een uur lang bankbiljetten in het vuur gooiden, werden als film vertoond in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door discussies met het publiek. In 2017 keerde het duo na 23 jaar mediastilte terug met een roman over het jaar 2023 en een driedaags kunstevenement.

ABBA-samples en Paradiso-rel

Precies 34 jaar geleden startte de samenwerking tussen Cauty en Drummond. Onder de naam The Justified Ancients Of Mu Mu verscheen toen een album met samples en rap. Het album werd verboden doordat er te grote delen van ABBA's Dancing Queen als samples waren te horen. Uit protest verbrandden Cauty en Drummond de volledige voorraad van het album op een weiland in Zweden. 

Als The Timelords scoorde het duo daarna in 1988 hun eerste nummer-1-hit, een song geïnspireerd op de tv-serie Doctor Who, gevolgd door een handleiding over 'hoe je een nummer-1-hit scoort'. Onder de naam The KLF werd de daad bij het woord gevoegd: The KLF verkocht in 1991 de meeste singles van alle muziekacts.

Een van de schaarse live-shows van The KLF was in 1990 in Paradiso in Amsterdam en zorgde voor ophef. Drummond en Cauty gaven tijdens het spelen van hun hit What Time Is Love? alle instrumenten en apparaten op het podium aan het publiek, waarna ze de bühne weer verlieten. De apparatuur was echter van Paradiso zelf.

Piramide

Het laatste gezamenlijke project van Drummond (67) en Cauty (64) is The People's Pyramid: een piramide met ruim 34 duizend stenen die ter nagedachtenis van eenzelfde aantal mensen moet worden gebouwd in Liverpool. Elke steen (te koop voor 99 Britse pond) bevat 23 gram as van een gecremeerd persoon. Tot nu toe zijn er ruim drieduizend stenen verkocht. 

Het duo verwacht dat het 300 jaar kan duren voordat de piramide voltooid is. Cauty in 2019: "Het klinkt misschien als een grap, maar dit is een serieus project voor de hele lange termijn." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Makers lopen inkomsten muziekstreaming mis door brexit'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van