Auteursrechten

'Makers lopen inkomsten muziekstreaming mis door brexit'

31 december 2020 13:37 Aangepast: 31 december 2020 14:14

Buma/Stemra, de organisatie die zich inzet voor de rechten van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers, maakt zich zorgen over hoe auteursrechten zijn geregeld in de brexitdeal.

De nieuwe Richtlijn Auteursrecht wordt namelijk niet geïmplementeerd in Engeland. Dit is een richtlijn die regelt hoe het auteursrecht op internetplatforms als YouTube en Facebook geregeld is. Hij is per januari in Nederland van kracht en per juni in de EU.

Door de nieuwe wetgeving kunnen de vertegenwoordigers van auteursrecht binnen de EU, zoals Buma/Stemra, met deze platforms makkelijker een goed bedrag afspreken voor het auteursrecht. "Dat heeft onze onderhandelingspositie versterkt om op te komen voor onze achterban, maar voor Britse makers is dat niet het geval. Die blijven geld verliezen als Engeland zelf geen regeling treft."

Het is onduidelijk of het Verenigd Koninkrijk zelf komt met een richtlijn voor online auteursrecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Virtueel feesten: Tomorrowland houdt groot online-oudejaarsfeest

Voor eerdere afspraken over auteursrecht is de brexitdeal echter geen punt. "Primair zijn auteursrechten op grotere schaal geregeld dan in de EU", zegt een woordvoerder. Wereldwijde auteursrechtenverdragen als de Conventie van Bern van 1886 worden ook expliciet erkend in de brexitovereenkomst.

De daadwerkelijke uitwerking van het brexitakkoord voor componisten en muziekauteurs, blijft lastig te duiden. "Op papier verandert er aan afspraken weinig tot niets, de belangrijkste problemen verwachten we bij optredende musici. Maar hoe het in de toekomst precies zal gaan, weten we nog niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Spotify werkt aan Stories-functie voor binnen muziekdienst

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van