Virtuele shows

Virtueel feesten: Tomorrowland houdt groot online-oudejaarsfeest

31 december 2020 14:03 Aangepast: 31 december 2020 14:05

Op oudejaarsavond heeft de organisatie van Tomorrowland een uniek feestje in de aanbieding. Fans kunnen acht uur lang genieten van virtuele optredens van 28 wereldberoemde dj’s als Armin van Buuren, David Guetta, Charlotte de Witte en Diplo.

Toen de organisatie in april een van de grootste festivals van de wereld afblies vanwege het coronavirus, werd besloten een virtuele editie te maken. "Dat hebben we toen in twee maanden neergezet", vertelt organisator Michiel Beers aan het ANP. "Dat was een enorme roes." Het was daarom zonde om alles na het festival van tafel te vegen. "We zijn direct doorgegaan om een virtueel evenement door te ontwikkelen en nog mooier te maken."

Al gauw lag er het idee op tafel om dit evenement met oud en nieuw te plannen. "Dan is iedereen toch op zoek naar een feestje, bijna iedereen over de hele wereld viert het."

Imaginaire omgevingen

Samen met een team van ruim honderd "creatives", zoals ontwikkelaars en digitale kunstenaars, werd een digitaal feestparadijs met maar liefst vier podia 'gemaakt'. Maar deze bühnes zijn helemaal imaginair. "Eentje is onder water, dan feest je terwijl de haaien en roggen langs je zwemmen. Een ander is super high-tech, bijna ufo-achtig." Ze hebben expres gekozen voor vier verschillende podia. "Afwisseling is belangrijk voor een online-evenement, mensen willen niet de hele tijd naar een zelfde vlakke zaal kijken."

Om het nog wat complexer te maken, is het evenement vanuit 27 verschillende tijdzones te zien. "Van Nieuw-Zeeland tot aan Hawaï kun je bijna overal om acht uur ‘s avonds lokale tijd intunen en samen met Tomorrowland aftellen naar 2021", vertelt Beers. "Dat is wel een technisch huzarenstukje, maar we werken er dag en nacht aan om het te laten werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Miljoen bezoekers voor digitaal Tomorrowland

Geen vervanging

Beers ziet de toekomst van virtuele feesten positief in. "We kunnen zoveel meer mensen bereiken en haast digitale kunst neerzetten", vertelt de organisator, die voor het vorige digitale festival ruim 1 miljoen feestgangers had. "Maar het zal nooit de vervanging zijn. Mensen snakken naar het uitgaan."

Het afgelopen jaar is volgens hem op zijn zachtst gezegd uitdagend geweest. "Niet alleen voor artiesten of organisaties, maar voor leveranciers, opbouwers. Noem maar op. De crisis is een atoombom voor duizenden mensen."

Zodra het kan, bouwt hij het liefst meteen weer zijn Tomorrowland op. "Ik heb geen glazen bol, maar ik heb hoop op de zomer van 2021."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Spotify breidt persoonlijke jaarlijstjes uit

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van