Ga naar de inhoud
Onderzoek gaande

'Cyberaanval VS langer aan de gang dan gedacht'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De grootschalige cyberaanval op de Amerikaanse overheid die eerder deze maand aan het licht kwam, is mogelijk al veel langer aan de gang dan gedacht. Dat heeft een senator die betrokken is bij de cyberveiligheid gezegd.

Rechercheurs dachten eerst dat de aanval op overheidsagentschappen en ministeries in april of maart begon. "De eerste inbraak is mogelijk al eerder geweest", zei de Democratische senator Mark Warner (Virginia), vicevoorzitter van de Senaatscommissie inlichtingen.

Volgens Warner is er nog steeds uitgebreid onderzoek gaande, maar heeft dat nog geen harde bewijzen opgeleverd.

Russische betrokkenheid

De aanval trof onder meer de ministeries van Financiën, Handel, Energie en Buitenlandse Zaken en daarnaast de Nationale Gezondheidsinstituten. Hackers die banden hebben met de Russische veiligheidsdiensten werden in verband gebracht met de aanval, maar Rusland ontkent elke betrokkenheid.

Cyberaanval
Lees ook:
Cyberaanval op VS ontdekt door gehackt beveiligingsbedrijf

Mazen in de Amerikaanse wetgeving en het internationaal recht maken het volgens Warner lastig om grootschalige cyberaanvallen te traceren en tegen de hackers op te treden. Ook zei de senator dat de VS en bondgenoten beter controles moeten uitvoeren.

Witte Huis 

"We hebben zowel voor het bedrijfsleven als voor de publieke sector geen meldplicht" zei Warner over de cyberaanvallen. "Het beoordelen van de recentste aanval duurt langer dan we hadden gewild." Het probleem van een gebrek aan wet- en regelgeving gaat volgens Warner terug tot naar de regering-Obama. Toen werd er volgens de senator al "fel teruggevochten" bij voorstellen om de cyberspace aan meer wetgeving te onderwerpen.

Wel bekritiseerde Warner president Trump omdat die weigert om Rusland aan te spreken over de aanval. "Er is duidelijk meermaals onwilligheid geweest in dit Witte Huis om Rusland op het matje te roepen", zei hij. "Ik geloof niet dat dat een probleem van de inlichtingendiensten is maar een probleem van het Witte Huis."

'Eigenaren
Lees ook:
'Eigenaren SolarWinds verkochten aandelen vlak voor nieuws hack'
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter