Dansende banaan

Doek valt voor Adobe Flash: een stukje internet verdwijnt

31 december 2020 06:10 Aangepast: 31 december 2020 13:55

Softwaremaker Adobe ondersteunt vanaf vrijdag 1 januari 2021 niet langer de browserplugin Flash. Daarmee komt een einde aan het programma dat jarenlang video's en spelletjes in de browser mogelijk maakte.

De gestaakte ondersteuning leidt de ondergang van Flash in. Het programma kan niet langer worden gedownload om te installeren, waarna op 12 januari Flash-bestanden in de webbrowser ook niet meer afspelen.

Merk ik er wat van?

De gemiddelde internetter zal er vermoedelijk niet veel van merken: webbrowser hebben ondersteuning al een tijdje uitgeschakeld, waardoor de definitieve klap alleen invloed heeft op iedereen die Flash alsnog los had geïnstalleerd.

Daarnaast is een groot deel van het internet niet meer afhankelijk van Flash. Hoewel videosites vroeger Flash gebruikten om bestanden in het browservenster af te spelen, zijn de grootste partijen allemaal overgestapt naar alternatieven die op bijvoorbeeld HTML5 draaien. Een techniek die naar verwachting nog jarenlang wordt ondersteund.

Op sommige oudere websites wordt Flash nog wel gebruikt, omdat sitebeheerders in de afgelopen jaren niet zijn overgestapt. Die websites zullen in 2021 niet meer goed te gebruiken zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde van Flash: Adobe publiceert laatste update ooit

Waarom stopt Adobe met Flash?

Volgens Adobe bieden alternatieven zoals HTML5, WebGL en WebAssembly inmiddels prima manieren om hetzelfde te doen als Flash, waardoor de software niet langer nodig is. 

Daarmee lijkt Adobe na jarenlange druk ook eindelijk te zwichten voor kritische concurrenten. Apple weigerde bij de introductie van de iPhone bijvoorbeeld om Flash te ondersteunen: Steve Jobs vond het verschrikkelijke software. 

In de tussentijd oefende Google druk uit door op zijn eigen sites HTML5 te gebruiken. Daarmee was marktleider YouTube in één klap weg van Flash. 

Helemaal onterecht was dat overigens niet, want beveiligingsonderzoekers vonden in de afgelopen jaren de ene na de andere kwetsbaarheid in Flash. Deze stelde hackers in staat om bijvoorbeeld je computer af te luisteren of zelfs over te nemen.

Gaat er nog wat verloren?

Flash lag aan de grondslag van veel internetgrapjes die tot de dag van vandaag nog worden gebruikt, zoals de dansende banaan en het filmpje All Your Base. Nu Flash verdwijnt, zijn geen van deze stukjes online cultuur nog op originele wijze terug te zien.

Hetzelfde geldt voor duizenden filmpjes en games die op websites zoals Newgrounds werden gedeeld. Flash was in eerste instantie simpele animatiesoftware, waar hobbyisten in de vroege jaren van het internet van alles maakten om met elkaar te delen.

Zijn die belangrijke Flash-filmpjes voor altijd weg?

Nee. Het online archief op Archive.org is al druk bezig om de meest bekeken Flash-animaties en andere creaties op te slaan. 

Speciaal ontwikkelde software zorgt ervoor dat je deze vervolgens alsnog op hun site kan gebruiken: de bestanden worden live omgezet naar een ander soort formaat, waardoor je Flash-loze webbrowser ze ook kan draaien.

Daarnaast zijn sommige populairdere video's in de afgelopen jaren ook al geconverteerd en geüpload naar videowebsites zoals YouTube, waar ze in iets andere vorm te bekijken zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dansende banaan gered van 'Flashpocalypse'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van