Privacy

Facebook moet activist 500 euro betalen wegens onzekere privacy

29 december 2020 20:35 Aangepast: 29 december 2020 20:54

Facebook moet aan privacy-activist Max Schrems een vergoeding van 500 euro betalen, omdat hij in onzekerheid moest leven over wat het bedrijf met zijn gegevens deed.

Dat heeft het hooggerechtshof in Wenen besloten (pdf). Daarnaast moet de techreus alle verzamelde informatie over de man zo spoedig mogelijk overhandigen.

Schrems stapte met zijn privacyorganisatie naar de rechter, omdat Facebook gegevens over hem verzamelde en niet wilde vrijgeven. Dat is volgens hem in strijd met de Europese privacywet. 

Omdat hij door de tegenwerking van Facebook niet kon zien wat er met zijn gegevens gebeurde, zei Schrems dat hij in onzekerheid moest leven met emotionele schade als gevolg. Daar geeft de rechter hem gelijk in, waardoor ook zijn eis voor 500 euro wordt ingewilligd.

De uitspraak volgt in een hoger beroep, nadat een andere rechter Schrems ook al gelijk gaf. De initiële rechtszaak begon in 2014, nog voordat de nieuwe privacywet van kracht was.

Nog een beroep

De activist klaagde Facebook alleen namens zichzelf aan, omdat hij niet namens alle Europese gebruikers naar de rechter mocht stappen. Toch kan de uitspraak gevolgen voor meer Facebook-bezoekers hebben: hij kan precedent bieden in vergelijkbare rechtszaken.

Hoewel Schrems zijn gelijk heeft gekregen, spant hij toch een nieuw hoger beroep aan. De rechter zei dat het als noodzakelijk gezien kan worden dat Facebook privégegevens verzamelt om geld mee te verdienen. De activist vreest dat deze bewering kan worden misbruik om de wet in de toekomst te omzeilen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook sluit Iers kantoor gebruikt voor belastingomzeiling

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van