Ga naar de inhoud
CD Project Red

Cyberpunk 2077-ontwikkelaar aangeklaagd wegens leugens over game

Beeld © CD Projekt Red

Een groep investeerders van gamestudio CD Project Red stapt naar de rechter. Zij kregen van het bedrijf te horen dat de langverwachte game Cyberpunk 2077 in goede staat was, maar achteraf bleek hij vol fouten te zitten.

Volgens de investeerders heeft CD Project Red bewust tegen ze gelogen. Toen werd gevraagd of de game nog dit jaar uitkwam, zei het bestuur dat de versie voor PlayStation 4 en Xbox One in goede staat was.

De realiteit bleek anders: bugs en andere mankementen plaagden het spel kort na verschijning, wat leidde tot kritiek van zowel gamers als recensenten. De eerder genoemde edities voor PlayStation 4 en Xbox One hadden de meeste problemen, omdat het spel te zwaar bleek voor die oudere hardware.

Aandeel kelderde

De problemen leidde ertoe dat Sony het spel uit zijn digitale winkel haalde en winkels wereldwijd klanten waarschuwen voordat ze hem aanschaffen. CD Project Red bood excuses aan en beloofde de problemen zo spoedig mogelijk te verhelpen.

Het aandeel van het gamebedrijf kelderde door de problemen met 42 procent, wat leidde tot de rechtszaak. De investeerders denken dat de waarde is gezakt nadat er bewust tegen hun werd gelogen.

Class-action

De rechtszaak is een zogeheten class-action, wat betekent dat iedere gedupeerde zich er bij kan aansluiten. Het geschil zal voor de Amerikaanse rechter worden uitgevochten.

Het is onduidelijk wanneer de rechtszaak precies van start zal gaan. Rechtbanken zijn nu grotendeels dicht voor kerst, terwijl de zaak op kerstavond werd ingediend.

Webwinkels
Lees ook:
Webwinkels waarschuwen: Cyberpunk 2077 kampt met problemen