Phishing

Groninger verdacht van oplichten vijftig mensen met phishing

23 december 2020 15:15 Aangepast: 23 december 2020 15:26
Beeld © iStock

Een man in Groningen wordt verdacht van het oplichten van vijftig mensen met behulp van phishing, waarvoor hij op dit moment wordt vervolgd.

Dat heeft de officier van justitie deze week bekendgemaakt, meldt RTV Noord.

De man werd eerder in het jaar al gearresteerd wegens het versturen van 120.000 sms'jes voor de phishingpraktijken. Hierin deed hij zich met sms'jes voor als officiële instanties in pogingen om geld te stelen.

Inmiddels zijn vijftig slachtoffers in beeld gekomen namens wie een zaak wordt aangespannen. Het zou gaan om getroffenen verspreid door het hele land.

De man bevindt zit sinds oktober in voorarrest. Dat zal worden verlengd terwijl hij ook geestelijk wordt onderzocht. Het politieonderzoek zal in februari worden afgerond.

Marktplaats en PostNL

Bij phishing worden nepberichten verstuurd door een crimineel. De verdachte deed zich onder andere voor als een verkoper op Marktplaats, waarbij hij nepwebsites voor bankbetalingen verstuurde. Hiermee kon hij vervolgens de rekeningen van slachtoffers plunderen.

Ook verzond hij nepberichten namens PostNL met links naar gefingeerde Track & Trace-pagina's. Hierop stond een knop om te betalen voor aflevering waarmee ook bankgegevens werden gestolen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cybercriminelen spelen in op lockdown: sterke stijging phishing met pakketjes

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van