Drone-regels

Regels voor drones strenger vanaf 31 december

18 december 2020 18:43 Aangepast: 18 december 2020 19:01

De regels voor het vliegen met drones, worden vanaf 31 december in de hele Europese Unie aangescherpt. Dit zijn de nieuwe regels.

Als een drone zwaarder is dan 250 gram of een camera heeft, dan moet de eigenaar zich registeren, een vliegbewijs halen en een kennistest over de regels afleggen. Nu geldt dat al voor professionele vliegers.

Nederlandse drone-gebruikers vragen de registratie aan bij de RDW, die ook de registratie van andere voertuigen zoals auto's verzorgt. 

Voor het vliegen met een lichtere drone (minder dan 250 gram) zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. "Voor deze dronevliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten, woonwijken en rond vliegvelden. Vliegen boven mensen en bebouwing is onder voorwaarden toegestaan als de dronebezitter opgeleid is en over de juiste papieren beschikt", aldus het ministerie.

Campagne

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is het goed dat in heel Europa nu dezelfde regels gaan gelden. Ze vindt het belangrijk dat professionals "maar zeker ook particulieren" zich goed informeren.

Het ministerie start op 1 januari een online campagne om dronebezitters uit te leggen wat de nieuwe regelgeving voor hen betekent.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van