Van onze partner ASUS

Laptops voor creatieve duizendpoten en young professionals

20 december 2020 18:55 Aangepast: 20 december 2020 20:47
Beeld © ASUS

De eerste laptops in de premium ZenBook-series van ASUS kwamen bijna tien jaar geleden op de markt. De nieuwste generatie heeft voor ieder type gebruiker een laptop die precies beantwoordt aan je specifieke werkwensen.

Weinig apparaten zijn de afgelopen jaren zo vaak naar de eeuwige jachtvelden verwezen als de laptop. Niet alleen mobiele telefoons zouden de laptop definitief verdringen, ook tablets, wearables en zelfs slimme VR-brillen betekenden volgens hijgerige trendwatchers het einde van de draagbare computer.

Van al die voorspellingen is niks uitgekomen. Nog steeds verschijnen laptops die niet alleen aan de binnenkant beter worden, maar ook aan de buitenkant qua vorm en toepassingen volop door evolueren. Dat is ook logisch. De ene gebruiker is de andere niet. Een video-editor stelt andere eisen dan een accountmanager of een communicatieadviseur.

Nieuwe ZenBook-serie

Een sprekend voorbeeld van de steeds verdere differentiatie van de standaardlaptop is de nieuwe reeks ZenBooks van ASUS. De ZenBooks die ik mocht uitproberen komen in drie zeer uiteenlopende uitvoeringen. De ZenBook 13 UX325J is de kleinste -en meest conventionele- van het stel. Een lichtgewicht krachtpatsertje met een fijn toetsenbord. Nummer twee is de ZenBook Flip S UX371, een convertible met een pen, die je om kunt klappen in tent-stand. Dat laatste is handig voor presentaties (en om films te kijken in bed). En tot slot ontving ik de forse ZenBook Pro Duo, met een extra scherm boven het toetsenbord dat ideaal is voor multitasking.

Om te beginnen met de overeenkomsten tussen de drie uitprobeerexemplaren: ze zijn zonder uitzondering uitgevoerd met snelle chips van Intel, veel geheugen (16GB) en voorzien van een meer dan ruime opslagcapaciteit (1TB). Tijdens de installatie is dat te merken: in een vloek en een zucht glijden de startschermen voorbij. Vooral vergeleken met mijn drie jaar oude eigen laptop die ernaast staat te puffen is het tempo verbluffend. De geteste laptops van ASUS reageren instant op elke klik en tik. Verder zijn ze stuk voor stuk uitgevoerd met gezichtsherkenning bij het opstarten. De batterijen houden het een dagje uit.

Zenbook 13

Dan de verschillen: voor wie zijn deze laptops nou eigenlijk bedoeld? De ZenBook 13 komt denk ik het dichtste in de buurt van wat ik zelf in een laptop zoek. Hij is heel licht maar de metalen behuizing voelt wel stevig aan. Als je de klep opent (met één hand!) dan duwt het scharnier de laptop een stukje omhoog. Daardoor komt het toetsenbord een beetje schuin te staan waardoor je handen net iets beter gepositioneerd worden om te typen. En dat toetsenbord tikt heerlijk. Grote, heldere knoppen met duidelijke witte letters die je fijn diep in kunt drukken. Voor nachtwerkers zijn de letters verlicht.

Een opvallend designelement van deze ZenBook 13 die ik ook bij de eerste versies zag, is het geborstelde metaal. Als de laptop gesloten is, dan reflecteert het cirkelvormige patroon. Het oog wil ook wat.

Wat van doorslaggevend belang is voor een goede laptop die je dagelijks gebruikt, is naast het toetsenbord en het scherm: het touchpad. Om met het laatste te beginnen: het touchpad van de ZenBook 13 is groot, breed en responsief. Ik kan er zo een uur op werken zonder dat ik een muis gebruik. Het touchpad dubbelt als calculator. Dit kun je activeren door rechtsboven een icoontje aan te raken. Erg handig, want op dit soort ultrabooks is door ruimtegebrek een numeriek toetsenbord meestal afwezig.

Dan het scherm: deze ZenBook 13 heeft geen aanraakscherm, maar is wel haarscherp en zit qua kleurafstelling veilig aan de helderwitte kant. Het resultaat is rust voor je ogen. Wie veel teksten moet produceren of lezen zit hier goed. Maar ook als consumptiemachine, voor het kijken naar films of YouTube voldoet de ZenBook. Tot slot iets over de speakers die zijn ontworpen onder toezicht van Harman/Kardon. Het is echt ongelooflijk hoe ze bij ASUS een bas in de flinterdunne behuizing hebben weten te proppen. Maar het is gelukt.

ZenBook 13 ZenBook 13

Zenbook Flip S

Over naar de ZenBook Flip S, de luxe 2-in-1-laptop waarvan je het 4K OLED-scherm helemaal kunt omklappen. De Flip lijkt op het eerste gezicht heel erg op de 'gewone' laptop die ik hierboven bespreek, met als grootste verschil dat je ‘m zowel als laptop en als tablet kunt gebruiken. Bij dat omklappen kun je zorg hebben over de stevigheid van de constructie maar dat blijkt in dit geval niet nodig. De ZenBook Flip S is heel stijf en robuust gebouwd. De scharnieren doen hun werk.

Als gebruiker stel ik me voor dat vooral mensen die veel presentaties geven, of informatie visueel willen delen met een groep (zodra dat weer kan) bij deze 360° laptop uitkomen. Omdat het scherm tevens aanraakgevoelig is én met een pen bewerkt kan worden, kun je je aantekeningen meteen verwerken. Het fraaie design, schitterende scherm en de luxe bouwkwaliteit hebben ook als voordeel dat je iedereen graag naar je ZenBook laat kijken. Het is een en al premium dat de klok slaat.

Aan de binnenkant is de ZenBook Flip S net zo’n krachtig als de voornoemde ZenBook 13. Dat betekent dat bijvoorbeeld multitasken met Photoshop, tegelijk Excel gebruiken, tien tabjes in Chrome openen en een onvermijdelijke Teamsmeeting geen enkel obstakel vormen in de prestaties. Eigenlijk is de capaciteit van deze 2-in-1 zo over the top dat de doorsneegebruiker niet snel tegen de grenzen aanloopt. Typen op zo’n klein toetsenbord is wel even wennen. Het enorme touchpad deelt de Flip S met de ZenBook 13.

ZenBook Flip ZenBook Flip

Zenbook Pro Duo

Tot slot de ZenBook Pro Duo. Dit is met ruime voorsprong de duurste, grootste en zwaarste van de drie. Het is overduidelijk dat de ZenBook Pro Duo bedoeld is voor heavy users. Mensen die video’s editen terwijl ze in een jeep door de tropen crossen, die veel grote en zware programma’s tegelijk draaien en daarbij aan één scherm niet genoeg hebben. Want dat is het bijzondere van deze laptop: direct boven het toetsenbord is een extra aanraakscherm, de screenpad aangebracht. Via een speciaal menu kun je hier extra apps openen, of extra schermen van dezelfde app als het hoofdscherm tonen.

Slim aan het ontwerp is dat het extra scherm wat meer gedimd is dan het OLED-hoofdscherm. Zo kun je er gewoon mee werken zonder dat je van onder volop in de schijnwerpers staat. Nog een bijzondere ontwerpkeuze van de ZenBook Duo Pro is het touchpad dat niet in het midden maar volledig op rechts geplaatst is. Zodra je je cursor verschuift, dan glijdt deze naadloos over van hete ene naar het andere scherm.

Dat deze laptop echt bedoeld is voor veeleisende grafische gebruikers blijkt ook uit de grafische kaart aan boord. Het is dezelfde soort kaart die je ook wel in gaming laptops tegenkomt. Opvallend is dat deze laptop in de uitvoering die ik in huis heb over de helft minder opslagcapaciteit beschikt dan de ZenBook 13 en ZenBook Flip S. Het is even wennen allemaal, zeker vanwege de ongebruikelijke plaatsing van het touchpad. Maar zeker gebruikers die weinig typen, maar meer met het editen van video of bewerken van beelden bezig zijn, kan de ZenBook Duo Pro een echte aanwinst zijn.

En dat is het mooie van het brede aanbod van deze Zen-familie: er zit altijd wel een variant bij die perfect past bij je eigen persoonlijke en professionele behoeftes. De laptop, die kan nog wel een tijd mee.

Ga voor een overzicht van de hele ZenBook-serie en meer informatie naar de website van ASUS.

ZenBook Pro Duo ZenBook Pro Duo
Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

OLED of LCD: welk laptopscherm moet je kiezen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van