Verdenking Rusland

Cyberaanval raakt ook Amerikaans atoomagentschap

18 december 2020 01:49 Aangepast: 18 december 2020 09:39
Beeld © iStock

Hackers zijn erin geslaagd binnen te dringen in het netwerk van het Amerikaanse dienst die verantwoordelijk is voor de voorraad atoomwapens van het land. Dat gebeurde nadat eerder al zeker vijf overheidsinstanties werden gehackt.

Volgens het magazine Politico is de National Nuclear Security Administration (NNSA) van het ministerie van Energie slachtoffer geworden van dezelfde hackers die de afgelopen tijd ook bij de ministeries van Handel, Financiën, Binnenlandse Veiligheid en Buitenlandse Zaken binnendrongen. Ook zou eerder bij delen van het ministerie van Defensie zijn ingebroken.

Geen nucleaire geheimen

Volgens het ministerie van Energie zijn er geen nucleaire geheimen buitgemaakt. De NNSA zegt wel dat er "op uitgebreide schaal verdachte activiteiten op de netwerken zijn gesignaleerd".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Cyberaanval trof nog meer Amerikaanse overheden'

De VS beschuldigen Rusland achter de aanvallen te zitten, maar Rusland spreekt de beschuldigingen tegen. De Russische ambassade in Washington zegt dat "Rusland geen offensieve operaties uitvoert in het cyberdomein".

Lakse Trump 

Ondertussen neemt de kritiek vanuit de politiek op president Donald Trump neemt toe. Vooral Democraten beschuldigen de regering van een lakse houding tegen de cyberaanvallen.

De aanstaande president Joe Biden beloofde harde straffen voor de hackers. "De aanval baart me grote zorgen," zei Biden. Hij zei snelle actie te zullen ondernemen vanaf de dag dat hij als president aan het werk gaat. "Onze tegenstanders moeten weten dat ik als president niet werkeloos zal toekijken bij cyberaanvallen op onze natie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Eigenaren SolarWinds verkochten aandelen vlak voor nieuws hack'

Ook Microsoft doelwit van buitenlandse hackers

Behalve verschillende Amerikaanse overheidsinstanties is ook Microsoft het slachtoffer geworden van buitenlandse, vermoedelijk Russische hackers. Het softwarebedrijf maakt ook gebruik van de kwetsbare netwerksoftware van het bedrijf SolarWinds.

Microsoft erkent dat er problemen zijn ontstaan door de aanwezigheid van kwaadaardige software die via SolarWinds op het netwerk is gekomen, maar dat de schade inmiddels is hersteld, de lekken zijn gedicht en het netwerk weer veilig is. Het is niet bekend hoeveel Microsoft-gebruikers door de besmette producten zijn getroffen.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore