Machtsmisbruik

Google door 38 staten VS aangeklaagd om marktmisbruik

17 december 2020 20:15 Aangepast: 17 december 2020 20:20
Beeld © EPA

Google heeft zijn derde Amerikaanse mededingingszaak in twee maanden tijd binnen. Openbaar aanklagers van 38 Amerikaanse staten klagen het Amerikaanse bedrijf aan wegens vermeend marktmisbruik.

Ze beschuldigen de zoekmachinegigant ervan concurrenten op ongeoorloofde wijze buitenspel te hebben gezet.

De aanklacht wordt aangevoerd door de staten Iowa en Colorado. Het nieuws komt kort na de aankondiging dat tien staten onder leiding van het Openbaar Ministerie van Texas een rechtszaak tegen Google zijn begonnen wegens oneerlijke handelspraktijken.

In de nieuwe aanklacht wordt Google ervan beticht deals te sluiten met klanten of partners die ertoe leiden dat consumenten minder snel naar concurrerende zoekmachines gaan. Ook zou het techbedrijf met bepaalde marketingsoftware de eigen zoekmachine voortrekken, terwijl klanten wordt voorgehouden dat Google geen voorkeursbehandeling krijgt.

Volgens de openbaar aanklager van Iowa past Google op het vlak van opkomende technologieën dezelfde uitsluitingstactieken toe. Zo zou het concern ook met zijn spraakgestuurde assistent vooral de eigen zoekfuncties voor internet bevoordelen.

Google en Facebook

In oktober beschuldigde het federale ministerie van Justitie Google er al van misbruik te maken van zijn dominante marktpositie. Woensdag betichtten tien staten de Alphabet-dochter er in een andere zaak van oneerlijk afspraken met Facebook te hebben gemaakt.

Door een samenwerking tussen de twee internetbedrijven werden adverteerders op Facebook voorgetrokken op Google. Ook zouden ze prijsafspraken hebben gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie keurt Fitbit-overname door Google goed

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van