Ga naar de inhoud
Ontsmettend licht

Roosegaarde komt met 'Urban Sun' voor veilige ontmoetingen

De bekende ontwerper Daan Roosegaarde presenteert binnenkort de eerste 'Urban Sun'. Zo noemt hij een lichtinstallatie die met speciaal uv-licht openbare ruimtes virusvrij moet maken. Doel is om openbare ruimtes te creëeren waar mensen elkaar veilig kunnen ontmoeten.

De Nederlandse designer Daan Roosegaarde wil in januari zijn eerste Urban Sun onthullen. Hij werkt al bijna een jaar met een team van ontwerpers, technici en externe experts aan deze lichtinstallatie, die uv-c-licht met de 222 nm golflengte uitstraalt.

Dit type licht kan volgens onderzoeken 99,9 procent van virussen en bacteriën doden, waaronder het coronavirus. Tegelijk zou het volgens wetenschappers ook veilig blijven voor de menselijke huid en ogen. De lichtbron moet dan alleen het 222 nm licht afgeven. 

Andere varianten van UV-C-licht met een langere golflengte (254 nm) worden al breed ingezet om voorwerpen of ruimte te ontsmetten, waaronder in ziekenhuizen. Daarbij mogen mensen niet tegelijk aanwezig zijn vanwege de gezondheidsrisico’s. Met de 222 nm-techniek zou het wel mogelijk zijn een hele ruimte in ‘ontsmettend licht’ te zetten terwijl er mensen aanwezig zijn.

Waar de eerste Urban Sun in het openbaar wordt getest, heeft Studio Roosegaarde nog niet gemeld. Meer details over het product worden 'begin 2021' bekendgemaakt.

LG
Lees ook:
LG onthult robot die ruimtes ontsmet

'Veilige ontmoetingen'

De studio ziet kansen voor de technologie om meer menselijke ontmoetingen op openbare locaties mogelijk te maken gedurende de coronapandemie. "Onze Urban Sun inspireert veiligere sociale ontmoetingen, en maakt openbare ruimtes schoner van het coronavirus om menselijk welzijn te brengen", aldus Studio Roosegaarde. "Bovenal gaat Urban Sun over het ontwerpen van een betere toekomst."

Meerdere fabrikanten werken ook aan uv-lampen die alleen 222 nm-licht gebruiken, maar die zijn momenteel nog niet breed verkrijgbaar.  

Smog Tower en Waterlicht

Daan Roosegaarde maakte eerder lichtkunstwerken en interactieve installaties die over de hele wereld aandacht kregen, zoals de Smog Tower die ozon en fijnstof uit de lucht haalt. Zijn lichtkunstwerk Waterlicht liet met blauw licht op meerdere locaties zien hoe hoog het water zou staan als er geen dijken en waterwerken zouden zijn. 

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam toont drukte in stad via app
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl