Ga naar de inhoud
Sociale media

Twitter draait maatregel terug: retweeten weer als vanouds

Het is weer mogelijk om te retweeten op de oude manier. Twitter paste de werking van de retweetknop onlangs aan om verspreiding van nepnieuws te beperken, maar het effect viel tegen. Daardoor wordt de maatregel nu weer teruggedraaid.

De retweetfunctie werd in oktober aangepast, om te voorkomen dat onjuiste informatie over de Amerikaanse verkiezingen snel zou worden gedeeld. Bij tweets die waren gelabeld als 'misleidend' werd van een retweet automatisch een zogeheten quote gemaakt. Met die optie deelt een gebruiker de tweet alsnog, maar kan er eigen commentaar boven worden gezet. Dat was niet verplicht: het was ook mogelijk om zo een tweet met een extra klik zonder enig commentaar te delen.

Weinig effect

De stap terug wordt gemaakt omdat de maatregel niet de uitkomst had waar Twitter op had gehoopt. Het bedrijf hoopte dat er meer goed doordachte teksten zouden worden geplaatst, maar dat gebeurde niet. Bijna de helft van de quote-tweets had maar één eigen woord en bijna driekwart had minder dan 25 tekens.

OM:
Lees ook
OM: Nederlandse hacker Twitteraccount Trump niet strafbaar

Facebook

Volgens The New York Times heeft ook Facebook beleid dat werd ingevoerd rond de Amerikaanse verkiezingen weer gewijzigd. Zo zouden erkende nieuwsbronnen in het algoritme niet meer naar boven worden gehaald. 

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl