Glasvezel en kabelnetwerk

Gigabit-internet al op bijna 5,5 miljoen adressen beschikbaar

17 december 2020 10:41 Aangepast: 17 december 2020 10:48

Op bijna 5,5 miljoen woonadressen in Nederland is een snelle internetverbinding beschikbaar met een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde.

Dat melden brancheorganisatie NLconnect en onderzoeksbureau Stratix. Volgens de partijen is daarmee een breedbanddoel dat de overheid voor 2023 stelde nu al gehaald. In 2023 moet een grote meerderheid van de Nederlanders de beschikking kunnen hebben over een gigabit verbinding, zo luidt het doel.

Upgrades kabelnetwerk

Dat tweederde van de huishoudens al een snelle verbinding heeft, komt volgens de organisaties door de snelle uitrol van glasvezel tot in de woning en upgrades van kabelinternet. Zo rolt VodafoneZiggo de komende tijd zijn gigabit-verbindingen via de kabel uit en legt KPN op meer plekken glasvezel aan.

Het aantal woonadressen met een downloadsnelheid van 500 megabit per seconde ligt hoger, op 7,8 miljoen, oftewel 96 procent van alle woonadressen. 

Op een kaart is te zien wat de gemiddeld beschikbare internetsnelheden per gemeente zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ziggo gestart met gigabit-internet in Amsterdam

Uitrol glasvezel

Ondanks de coronacrisis, die werkzaamheden van aannemers bemoeilijkte, is de uitrol van glasvezel dit jaar gegroeid. Er zijn bijna 400.000 nieuwe glasvezelaansluitingen bijgekomen, zegt directeur van NLconnect Mathieu Andriessen.

Bij glasvezel worden vaak symmetrische snelheden aangeboden en is de uploadsnelheid dus ook 1 gigabit per seconde. Bij kabel gaat het alleen om de downloadsnelheid en is de uploadsnelheid in de regel een stuk lager.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KPN: in 2025 twee derde huishoudens op glasvezel

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van