Privacy

'Jumbo gebruikt geen gezichtsherkenning in winkels'

16 december 2020 15:36 Aangepast: 16 december 2020 15:47
Plastic schermen in een Jumbo-filiaal. Beeld © ANP

Jumbo gebruikt geen gezichtsherkenning in de supermarkten. Volgens de keten is 'dat geen beleid en is het dat ook nooit geweest'.

De Jumbo reageert daarmee op de waarschuwing die privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens had gegeven aan een Jumbo-filiaal in Alphen aan den Rijn. Die supermarkt filmde bezoekers om mensen met een winkelverbod te herkennen.

Volgens Jumbo ging het om een zelfstandige proef door de ondernemer die de vestiging runt. De Alphense supermarkt zal de gezichtsherkenning niet meer in gebruik nemen.

Database met gezichten

De Jumbo-supermarkt in Alphen aan den Rijn had bij de ingang een camera opgehangen die gekoppeld was aan een systeem voor gezichtsherkenning. Bij elke bezoeker keek dat systeem of het gezicht voorkwam in een databank van mensen met een winkelverbod. Zo wilde de winkel dieven tegenhouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Supermarkt op vingers getikt om camera met gezichtsherkenning

Privacywet

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag dat volgens de privacyregels niet zomaar. Mensen moeten toestemming hebben gegeven om te worden gefilmd, of er moet een groot belang zijn. Dat belang moet volgens de AP groter zijn dan het voorkomen van winkeldiefstal.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van