Vliegen op waterstof

Maker waterstofvliegtuigen haalt miljoenen op

16 december 2020 13:41 Aangepast: 16 december 2020 15:21

De ontwikkelaar van waterstofvliegtuigen ZeroAvia heeft bij een nieuwe investeringsronde 21,4 miljoen dollar opgehaald. Ook krijgt het bedrijf ruim 16 miljoen dollar aan subsidies van de Britse overheid.

ZeroAvia ontwikkelt relatief kleine vliegtuigen die op waterstof vliegen. Die waterstofvliegtuigen zijn voorlopig alleen voor korte vluchten bedoeld. De Amerikaanse startup heeft tot nu toe tien testvluchten met zijn toestel voor zes zitplaatsen voltooid.

Geld van Shell, Amazon en Bill Gates

Onder andere olie- en gasconcern Shell en webwinkelreus Amazon verschaften nieuw kapitaal waarmee het bedrijf zijn uitstootvrije vliegtuigen verder kan ontwikkelen. De grootste investering kwam van Bill Gates' fonds Breakthrough Energy Ventures. Alle financieringsrondes opgeteld heeft het luchtvaartbedrijf ruim 34 miljoen dollar opgehaald bij investeerders.

Waterstof

Waterstof wordt gezien als potentiële schone vervanger voor fossiele brandstof in de luchtvaart, mits de elektriciteit die wordt gebruikt voor de productie daarvan afkomstig is van hernieuwbare bronnen.

Vooralsnog is de productie van waterstof, dat ontstaat door elektrolyse van water, erg duur. "Dit is een kapitaalintensieve industrie, dus het is erg belangrijk om investeerders te hebben", zegt topman Val Miftakhov van ZeroAvia.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Drone TU Delft vliegt op waterstof en stijgt verticaal op

De eerste commercieel inzetbare vliegtuigen zullen vooral voor vrachtvluchten worden gebruikt, daarna volgen passagiersvluchten. Het bedrijf mikt erop om over drie jaar vluchten van circa 800 kilometer uit te voeren met toestellen met tien tot twintig zitplaatsen.

In 2030 moeten er vluchten met 200 passagiers mogelijk zijn over afstanden tot bijna 5000 kilometer.

 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Elektrisch vliegen: het is dichterbij dan je denkt

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van