Twitter-hack

OM: Nederlandse hacker Twitteraccount Trump niet strafbaar

16 december 2020 13:31 Aangepast: 16 december 2020 15:50
Donald Trump (l) en ethisch hacker Victor Gevers (r) Beeld © Getty / Twitter

Ethisch hacker Victor Gevers die inlogde op het Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump is daarvoor volgens het OM niet strafbaar.

Dat meldt het Openbaar Ministerie na onderzoek door het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid. "De bedoelingen en handelswijze van de Nederlandse hacker zijn door het OM onderzocht en getoetst."

Wachtwoord geraden

De Nederlander logde afgelopen oktober in op het Twitteraccount van Trump en bracht zijn hack zelf naar buiten. Hij verklaarde later bij de politie dat hij de sterkte van het wachtwoord had onderzocht, omdat er "grote belangen mee gemoeid waren wanneer dit Twitter-account zo kort voor de presidentsverkiezingen zou kunnen worden overgenomen". Met zeven pogingen had hij het wachtwoord goed, zei Gevers.

Trump zou het wachtwoord 'maga2020!' hebben gebruikt, een verwijzing naar zijn campagneslogan 'Make America Great Again'.

Het Witte Huis heeft het inloggen destijds ontkend en ook Twitter gaf aan geen bewijs te hebben gezien van een login van buiten. De Amerikaanse autoriteiten zijn door het OM geïnformeerd over het besluit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlander hackt Twitteraccount Trump: 'Zijn wachtwoord was maga2020!'

Ethisch hacken

In Nederland is hacken strafbaar. Bijzondere omstandigheden, in de praktijk ook wel ‘responsible disclosure’ genoemd, kunnen maken dat de strafbaarheid vervalt, laat het OM weten.

Het OM gaat er vanuit dat de hacker echt is binnengedrongen in het Twitter-account van Trump, maar daarbij heeft voldaan aan de criteria die in de rechtspraak zijn ontwikkeld om als ethisch hacker vrijuit te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Cyberaanval op VS ontdekt door gehackt beveiligingsbedrijf

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van