Ga naar de inhoud
Van onze partner Rijkswaterstaat

Versneld carrière maken met een andere blik

Laurens Niereisel Beeld © RWS

Voorkomen dat de instroom van zout zeewater via een nieuwe zeesluis te ver landinwaarts stroomt, lijkt mijlenver verwijderd van de studie Geschiedenis en Staatsrecht. Maar niets is minder waar, vertelt informatieanalist Laurens Niereisel.

Sinds 2017 werkt Niereisel bij Rijkswaterstaat als projectleider en informatieanalist. "Toen ik ging studeren was ik politiek bevlogen.", zegt hij. Dus viel de keus op de studie Geschiedenis en Staatsrecht. Hij schopte het zelfs tot een stage bij een partijkantoor aan een Amsterdamse gracht. "Maar het was 2014. De crisis hield maar aan. En werk voor beleidsmedewerkers was dun gezaaid."

Koffiedrinken

Aangezien hij geen trek had om bij de pakken neer te zitten, koos Niereisel eieren voor z’n geld. Hij liet de politieke ambities achter zich en schoolde zich om tot informatieanalist. "Zowel bij geschiedenis als in de ICT leer je om grote hoeveelheden informatie tot je te nemen en te ordenen. Dus dat leek me een logische stap."

Na eerst een tijdje bij een gemeente te hebben rondgelopen, waar hij elke cursus volgde die hij kon volgen, kreeg hij via een vriendin de tip om bij Rijkswaterstaat koffie te gaan drinken. "Het eerste gesprek dat ik had duurde anderhalf uur. Het klikte onmiddellijk."

Jonge energie

Wat Niereisel niet had verwacht, was dat ze bij Rijkswaterstaat open staan voor jonge, energieke mensen van diverse pluimage. Nieuwe inzichten en een andere manier van kijken zijn welkom.

Hoewel hij in eerste instantie had verwacht in een taaie cultuur terecht te komen, blijkt de werkelijkheid toch wat anders. "Rijkswaterstaat is wel een hiërarchische organisatie, maar er is tegelijkertijd ook ruimte voor de mondige, zelfstandige werknemer. Eerlijke observaties zijn welkom. Mijn oudere collega’s vinden het fijn als ik ze een spiegel voorhoudt. En andersom.", zegt Niereisel.

Voorbeeld voor de wereld

Bij aanvang is zijn rol nog niet helemaal helder. Hij krijgt een lijst met projecten en mensen en de opdracht zich eerst maar eens een jaartje te oriënteren. Zo rolt hij in de functie van informatieanalist. Het eerste project waar hij volwaardig meedraait is bij het programma DSO, Digitaal Stelsel Omgevingswet. Niereisel: "Een megaproject. En ik kon gelijk een bijdrage leveren als informatiespecialist."

Daarna komt hij bij watermanagement terecht. Wat Niereisel betreft is dat het optimum van wat Rijkswaterstaat te bieden heeft: Wat hier met samenwerkingspartners bedacht en gebouwd wordt, geldt als een voorbeeld voor de rest van de wereld. "En het is ook heel wezenlijk hè. Zorgen dat we met z’n allen droge voeten houden."

'Ik
Lees ook:
'Ik bouw daadwerkelijk mee aan Nederland'

Nieuwe Sluis Terneuzen

Op dit moment werkt hij aan de Nieuwe Sluis Terneuzen, een enorm project dat ervoor moet zorgen dat het Zeeuwse en Vlaamse achterland beter bereikbaar wordt voor de internationale scheepvaart. Zowel het projectteam als het budget is een Vlaams-Nederlandse aangelegenheid.

Als informatieanalist richt hij zich nu op het Beslissingsondersteunend Systeem (BOS in RWS-termen) voor de in aanbouw zijnde nieuwe sluis. Dit systeem voorziet straks de sluisbedienaars van allerlei data waarmee zij keuzes kunnen maken bij het schutten van schepen. Deze zijn niet alleen gericht op het optimaliseren van de doorgang voor scheepvaart, maar ook op het beperken van het chloridegehalte in het Kanaal Gent-Terneuzen. Een te hoog zoutgehalte in het Kanaal Gent-Terneuzen is niet wenselijk omdat de industrie en boeren langs het kanaal hier schade van ondervinden.

Voelsprieten

Niereisel vindt zijn rol binnen het projectteam heel dynamisch. Hij denkt mee over de interface van het Beslissingsondersteunend Systeem, analyseert informatiestromen, zit met Vlamingen en Nederlanders aan tafel en denkt na over tooling en applicaties. "Je werkt hier met heel veel stakeholders samen. Dat lijkt opvallend veel op beleidswerk bij een politieke partij. Je moet vergelijkbare voelsprieten hebben."

'Gehackt
Lees ook:
'Gehackt word je sowieso wel'

Talentprogramma

Niet zonder trots vertelt Niereisel dat hij sinds begin dit jaar onderdeel uitmaakt van een speciaal talentprogramma binnen RWS. Een bijzondere selectie van zo’n twintig uitverkorenen wordt daar driejaarlijks voor gevraagd. De jonge collega’s krijgen ieder een directielid als mentor toegewezen en worden in drie jaar klaargestoomd voor een versnelde carrière binnen de organisatie.

Zijn deelname aan dit programma heeft Niereisel extra gesterkt in zijn beslissing om zich destijds te laten omscholen. Hij wordt nu direct gecoacht en gemanaged en heeft toegang tot de directie voor vragen en advies. Niereisel: "Het klinkt in deze tijd misschien een beetje raar. Maar ik denk dat ik wel m’n hele leven bij Rijkswaterstaat kan blijven werken zonder dat ik me ooit ga vervelen."

Meer weten over werken bij Rijkswaterstaat? Op hun liveblog lees je er alles over!