Facebook

Facebook kan boete krijgen voor 'misleiding' met gratis VPN-app

16 december 2020 09:47 Aangepast: 16 december 2020 10:05

De markttoezichthouder in Australië heeft een rechtszaak aangespannen tegen Facebook. Dat zou zijn gebruikers hebben misleid met de gratis beveiligingsapp Onavo.

De app Onavo zorgde voor beveiligde verbindingen (vpn), zodat gegevens van gebruikers "privé, beschermd en geheim" zouden blijven, maar in werkelijkheid verzamelde Onavo zelf allemaal gegevens waar Facebook geld aan kon verdienen. Dat zegt de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), die Facebook een boete wil opleggen.

Via Onavo kon Facebook onder meer zien welke sites gebruikers bezochten. Ook hield de beveiligingsapp bij welke apps mensen gebruikten en zag het tot op de seconde nauwkeurig hoelang mensen gebruik maakten van elke app.

"Door Onavo Protect verzamelde en gebruikte Facebook de gedetailleerde en waardevolle gegevens over de persoonlijke activiteiten van duizenden Australiërs voor zijn eigen commerciële doeleinden. Dit is volkomen in strijd met de belofte van bescherming, geheimhouding en privacy waarmee Facebook de app promootte", aldus de ACCC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook stopt met omstreden VPN-app Onavo

Stopgezet

Apple verwijderde Onavo Protect al in 2018 uit de App Store wegens het verzamelen van informatie over andere apps voor analysedoeleinden. De app werd later ook verwijderd uit de Google Play Store. Facebook zette de software in 2019 zelf ook stop.

Illegaal monopolie

In een recent onderzoek van de Amerikaanse waakhond FTC staat dat gegevens verzameld met Onavo door Facebook ook zijn gebruikt om te bepalen welke startups het mogelijk zou kunnen overnemen. De FTC stelt dat Facebook een illegaal monopolie heeft op de markt voor sociale netwerken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rechtszaak opknippen Facebook: dit is het bewijs en dit staat er op het spel

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van