Online lesgeven

Thuisonderwijs: '1 op 5 leerlingen heeft nog geen laptop of tablet'

15 december 2020 22:44 Aangepast: 15 december 2020 22:51

Een derde van de scholen zegt niet goed voorbereid te zijn op het geven van onderwijs op afstand. Ook hebben nog lang niet alle kinderen de beschikking over een computer of tablet.

Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een peiling onder de leden.

Een op de vijf leerlingen heeft nog geen computer of tablet tot zijn of haar beschikking, stelt de AVS. Op 42 procent van de scholen hebben wel alle leerlingen momenteel al een laptop of tablet die geschikt is voor thuisonderwijs.

Subsidie op komst

De overheid heeft subsidie vrijgemaakt om meer leerlingen van apparaten te voorzien voor thuisonderwijs. De subsidieaanvragen zijn al gedaan, zegt de AVS. "Begin januari wordt uitlevering verwacht. Toch vraagt dit veel aandacht, want nog te veel leerlingen kunnen hierdoor niet goed aanhaken bij vormen van online onderwijs."

Vanaf woensdag sluiten scholen hun deuren, komend weekend begint de kerstvakantie. Tweederde van de scholen had in de afgelopen periode al scenario’s voorbereid, voor het geval dat nodig zou zijn. 

Slechts 22 procent van de scholen gaat woensdag direct online lesgeven. 78 procent neemt even de tijd om het onderwijs voor na de kerstvakantie goed in te richten, bleek uit de peiling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Extra laptops voor kinderen uit arme gezinnen

Online lessen: samen of niet?

"Scholen weten soms nog niet goed hoe ze lessen gaan invullen", aldus een woordvoerder. "Of ze bijvoorbeeld 's ochtends allemaal samen inloggen en dan de hele dag online lessen volgen, of alleen tegelijkertijd inloggen en daarna zelfstandig verder werken. Een andere optie is dat kinderen alleen huiswerkopdrachten krijgen."

Bij de AVS zijn ongeveer 4000 schoolleiders uit het primair onderwijs en 500 uit het voorgezet onderwijs aangesloten. De vereniging heeft de peiling maandagavond uitgezet, inmiddels hebben ruim 1000 schoolleiders gereageerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

6800 extra laptops voor leerlingen om thuis lessen te volgen

Kwetsbare leerlingen wel naar school

De vereniging is blij dat kwetsbare leerlingen naar school mogen blijven komen. "Tijdens de eerste schoolsluiting duurde het lang voordat scholen het digitaal onderwijs op orde hadden. We hopen dat dat nu sneller gaat. Maar leerachterstanden bij kwetsbare kinderen en ook het welzijn van kinderen met een onveilige thuissituatie blijven een zorg."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van