Ga naar de inhoud
Eerste keer

Japanse sonde nam voor het eerst gas mee uit ruimte

Een Japanse capsule die begin deze maand monsters van een asteroïde naar de aarde bracht, blijkt nog meer te hebben meegenomen. In het laadruim zit ook gas uit de ruimte.

Het is de eerste keer dat zulke gassen op deze manier op aarde opduiken, meldt de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA.

De sonde Hayabusa2 (Slechtvalk2) werd zes jaar geleden gelanceerd. Hij vloog naar de ruimterots Ryugu, die in een baan rond de zon draait. Daar haalde hij monsters van het oppervlak en de ondergrond en vloog daarmee terug naar de aarde. Begin december plofte de capsule zoals gepland in een uitgestrekte vlakte in het zuiden van Australië.

Na de landing werd het laadruim gescand. Daaruit bleek dat er gas in zat. De samenstelling daarvan kwam niet overeen met onze dampkring, dus het moest ergens anders vandaan komen. Het gas vervloog en de capsule werd overgebracht naar Japan, waar hetzelfde gas opnieuw werd aangetroffen. Dit wijst erop dat het gas voortkomt uit de stukjes grond van de asteroïde in het laadruim.

Japanse
Lees ook
Japanse sonde weer geland op asteroïde

Ontstaan leven op aarde

De grondmonsters aan boord zijn 4,6 miljard jaar oud. Ze kunnen wetenschappers meer leren over de geboorte van ons zonnestelsel en over het ontstaan van leven op aarde.

Japanse
Lees ook
Japanse sonde haalt materiaal op van asteroïde
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter