Wubbo Ockels

Superbus van Wubbo Ockels naar Nederlands Transport Museum

14 december 2020 09:53

De Superbus van Wubbo Ockels staat vanaf maandag in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep.

In het museum maakt de Superbus deel uit van een tentoonstelling over transport in de toekomst.

De in 2014 overleden Nederlandse natuurkundige en ruimtevaarder ontwierp de elektrische bus onder meer om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Het was de bedoeling dat de supersnelle bus ging rijden tussen Amsterdam en Groningen, maar dat is er nooit van gekomen. Volgens het museum stuitte het plan op veel praktische bezwaren. "Het tracé kostte veel geld, de prachtige luxe bus bood geen plaats aan rolstoelers en er was geen toilet aan boord."

De bus, die tot nu toe was ondergebracht bij het Transportmuseum Lelystad, wordt maandag op een dieplader gezet en naar Nieuw-Vennep gebracht.

Hyperloop en zonne-auto

"De bus vertelt het verhaal van hoe er in het begin van deze eeuw gekeken werd naar mogelijke transportvormen", laat het Nederlands Transport Museum weten. "Kunnen snelle verbindingen gemaakt worden door snelle treinen, of zou dat vervoer met snelle voertuigen, zoals de superbus, kunnen plaatsvinden?"

Inmiddels wordt er op meerdere plekken ter wereld, waaronder Nederland, geëxperimenteerd met hyperloops, waarbij een capsule door een vacuüm buis wordt geschoten. Het museum wil ook aan hyperloops aandacht besteden.

Ook de Nuna 5, de elektrische auto van de TU-studenten die in 2009 tweede werden in de World Solar Challenge in Australië, is onderdeel van de expositie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste testrit hyperloop met mensen aan boord: 'Baanbrekend'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van