Ga naar de inhoud
Cyberpunk 2077

'Hitgame Cyberpunk 2077 zit nog vol met fouten'

De langverwachte game Cyberpunk 2077, die vandaag verscheen, zit nog vol met fouten. Dat meldden de eerste spelers van de scifi-game, waar acht jaar aan is gewerkt. Desondanks lijkt het spel op weg naar een verkooprecord.

De game van de Poolse gamestudio CD Projekt Red zou eerst in april worden uitgebracht, maar dat werd meerdere keren uitgesteld. De makers van het spel werden na het laatste uitstel in november zelfs met de dood bedreigd.

Op een forum op Reddit verzamelen spelers de fouten, haperingen en andere problemen met het spel. Zo laden bij sommige gamers de voorwerpen in de omgeving erg traag. Een grote ‘doos’ op straat blijkt na een paar seconden plots toch een auto, en op reclameborden staan niet de echte teksten maar 'debug'.

De gamestudio verwacht de belangrijkste bugs spoedig te hebben verholpen. "We volgen de feedback van gamers op de voet en bekijken of er veelvoorkomende problemen zijn die we moeten oplossen", zegt mede-oprichter Marcin Iwinski van CD Projekt Red tegen Bloomberg.

Cyberpunk 2077 speelt zich in de nabije toekomst af in Night City, een dystopische stad waarin mensen ledematen met apparatuur vervangen en met hun hersenen kunnen hacken.

8 miljoen games in voorverkoop

Voorafgaand aan de release was de game al 8 miljoen keer besteld als pre-order. Rond de lancering afgelopen nacht waren ruim 1 miljoen spelers tegelijk actief.

Analisten verwachten dat het spel in het eerste jaar 30 miljoen keer zal worden verkocht. Mogelijk breekt het spel het record van Red Dead Redemption 2, waarvan in 2018 in de eerste twee weken ruim 17 miljoen exemplaren over de toonbank gingen.

Cyberpunk
Lees ook
Cyberpunk 2077: waarom gamers er jarenlang naar uitkeken

Patch en drivers

Het is niet duidelijk of de spelers met problemen ook op de grote patch hebben gewacht die CD Projekt Red met het lanceren van het spel heeft uitgebracht. Die patch zou veel bugs repareren.

Ook roept de gamestudio spelers op om de drivers van hun videokaarten van Nvidia en AMD te updaten. De problemen lijken zich vooral voor te doen op consoles, en in mindere mate op pc's.

Positieve recensies

De meeste media zijn in hun recensies over het algemeen erg positief over Cyberpunk 2077. Metacritic komt tot een gemiddelde score van 91 op een schaal van 100. De spelers zelf geven de game op Steam een score van 73 uit 100.

Deze week dook ook op dat sommige delen van de game epileptische aanvallen veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Daar is inmiddels ook een oplossing voor in de maak.

PlayStation 5 en Xbox Series X

Cyberpunk 2077 is verschenen voor de pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X en S, en Google Stadia.

Op de PlayStation 5 en Xbox Series X en S zal een latere patch volgend jaar de game voor die consoles verder verbeteren.

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe game Cyberpunk 2077 veroorzaakt epileptische aanvallen