Adieu Adobe Flash

Einde van Flash: Adobe publiceert laatste update ooit

10 december 2020 14:13 Aangepast: 10 december 2020 14:29

Adobe heeft de allerlaatste update voor de Flash Player-plugin gepubliceerd. Vanaf 31 december valt het doek voor Flash: dan stopt de ondersteuning van de software.

Vanaf 12 januari 2021 wordt Flash-content vervolgens ook niet langer afgespeeld. Adobe adviseert gebruikers om Flash Player te verwijderen om zo hun systemen beter te beveiligen.

Sommige gebruikers krijgen hierover nog een paar keer herinneringen via systeemmeldingen. Alle makers van webbrowsers stoppen ook met ondersteuning van Flash.

Browserplug-in

Adobe Flash Player is een browserplug-in voor afspelen van interactieve media, zoals video’s, animaties en muziek. Het is gratis software die op zowel Windows, Mac als Linux werkt. De plug-in werd aan het einde van de jaren ‘90 ontwikkeld en in 2005 door Adobe gekocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dansende banaan gered van 'Flashpocalypse'

Steve Jobs

De neergang van Flash begon toen Apple de technologie in 2007 niet meer wilde gebruiken. Hierdoor werden appbouwers gedwongen om alternatieven te vinden. Wijlen Apple-oprichter Steve Jobs was een van de bekendste criticasters van Flash, dat hij traag en buggy noemde.

Flash kampte regelmatig met beveiligingsproblemen en de ondersteuning door mobiele apparaten liet te wensen over. Zo ondersteunen Android en iOS al langer Flash niet meer, mede doordat de plugin op smartphones te veel stroom gebruikt. Veel webbrowsers blokkeren al jaren standaard Flash-content.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Adobe-app laat je andermans fotobewerkingen terugdraaien

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van