Ga naar de inhoud
Test met prototype

Raket SpaceX ontploft, maar Elon Musk blij: 'Mars, we komen eraan!'

Bij de landing van het prototype ging het mis. Beeld © ANP

Een prototype van de Starship-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is vannacht geëxplodeerd bij de landing. Dat gebeurde enkele minuten na testlancering bij de Amerikaanse plaats Boca Chica, in de staat Texas. Toch sprak SpaceX-topman Elon Musk van een geslaagde test.

De raket, met niemand aan boord, was een 16 verdiepingen hoog prototype dat door Musks bedrijf is ontwikkeld om mensen en 100 ton vracht te vervoeren in toekomstige missies naar Mars en naar de maan.

De raket explodeerde toen het een landingsplatform raakte na een gecontroleerde daling, zoals te zien is op deze beelden: 

Onbemande raket SpaceX ontploft tijdens test

00:33

De bedoeling van de testvlucht was om een hoogte van zo'n 12,3 kilometer te bereiken, voor het eerst aangedreven door drie van de nieuwe door SpaceX ontwikkelde Raptor-motoren.

'Mars, we komen eraan!'

Musk schreef direct na het incident op Twitter dat de druk in de tank van de brandstofkop van de raket laag was tijdens de daling en dat de raket daarom een harde landing maakte. Hij voegde daaraan toe dat SpaceX alle data in de test had verzameld die het nodig heeft. "Mars, we komen eraan", schreef hij later op Twitter. 

Splashdown: astronauten SpaceX landen succesvol in de zee

01:54
NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken keerden in augustus terug van een verblijf van twee maanden in het internationale ruimtestation ISS.