Ga naar de inhoud
Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077: waarom gamers er jarenlang naar uitkeken

Vandaag is de langverwachte game Cyberpunk 2077 verschenen. Maar waarom keken zoveel gamers uit naar dit spel?

Er zijn weinig games waar dit jaar zoveel over is gesproken als over Cyberpunk 2077. Trailers werden uitvoerig besproken, de uitgestelde verschijningsdatum was groot nieuws en het veelvuldige overwerk bij de ontwikkelaar was online een discussiepunt.

Het maakt de game één van de langst verwachte games van dit jaar. Cyberpunk 2077 is gebaseerd op een oud rollenspel dat eind jaren 80 verscheen, dat net als Dungeons & Dragons met pen en papier wordt gespeeld. 

Al jarenlang in ontwikkeling

Er schuilen verschillende redenen achter de hoge verwachtingen. Het voornaamste is de lange ontwikkeltijd: ontwikkelaar CD Projekt Red kondigde de titel al aan in 2012, waarna mondjesmaat nieuwe details over de game naar buiten werden gebracht.

Het betekent dat er acht jaar lang over de game werd gesproken. Significant langer dan bij andere games, die meestal een jaar of twee voor verschijning uit de doeken worden gedaan. In die lange periode beloofde CD Projekt ook dat het spel een gigantische omvang krijgt, waardoor de gemoederen nog hoger opliepen.

Geroemde gameontwikkelaar

Het spel is daarnaast ontwikkeld door een geroemde studio. Het Poolse CD Projekt Red was eerder verantwoordelijk voor de Witcher-games, waarvan vooral het derde deel een gigantisch commercieel succes werd. Deze game ging 50 miljoen keer over de toonbank.

Met The Witcher bouwde CD Projekt Red een grootse fantasywereld op basis van een in Polen geroemde boekenreeks. In grote lijnen doet de studio daar hetzelfde als bij Cyberpunk 2077, waar bronmateriaal van een oud spel wordt gebruikt.

Groots en écht nieuw

Daar komt bovenop dat Cyberpunk 2077 de grootste écht nieuwe game van de afgelopen tijd is. In de afgelopen weken verschenen veel spellen, maar het betrof daarbij vaak wat kleinere titels of remasters voor de nieuwe generatie spelcomputers.

Uitgevers brachten wel nieuwe delen in gamereeksen zoals Assassin's Creed uit, maar deze waren gebaseerd op eerder uitgebrachte spellen. Cyberpunk 2077 is niet een vervolg, maar iets compleet nieuws. 

Niet zonder controverse

Na het jarenlange wachten lijkt Cyberpunk 2077 overigens niet vlekkeloos op de markt te komen. Volgens recensenten bevat de game nog veel bugs, die hopelijk later deze week en in de komende maanden met patches worden opgelost.

Daarnaast kunnen sommige delen van de game epileptische aanvallen veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Iets waar gelukkig een oplossing voor in de maak is.

Cyberpunk 2077 is verschenen voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Google Stadia. Het spel is ook al te spelen op de PlayStation 5 en Xbox Series X en S, een latere patch zal de game in 2021 voor die platformen verbeteren en optimaliseren.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe game Cyberpunk 2077 veroorzaakt epileptische aanvallen
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter