Cyberaanval

Cyberaanval op Europees Geneesmiddelenbureau Amsterdam

09 december 2020 16:33 Aangepast: 09 december 2020 17:13
Beeld © iStock

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. De instelling heeft een onderzoek ingesteld in samenwerking met onder meer de Nederlandse autoriteiten.

Onduidelijk is of er bij de cyberaanval gegevens zijn gestolen. Ook is niet duidelijk wie achter de aanval zitten en hoe de kraakpoging is uitgevoerd. Het EMA zegt geen details te kunnen geven in verband met het onderzoek. "Meer informatie zal te zijner tijd bekend worden gemaakt." 

Het EMA heeft aangifte gedaan. Het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de politie is betrokken bij het onderzoek naar de cyberaanval, maar verdere informatie geeft de politie niet.

Vaccins beoordelen

Het EU-agentschap is bezig te beoordelen of het vaccin van Pfizer en BioNTech veilig is voor de Europese markt. Het verwacht uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen. De verwachting is dat in januari een Europees besluit valt over het vaccin van Moderna.

Verder bestudeert het EMA het kandidaatvaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden. Wanneer de toezichthouder een positief advies geeft, is het uiteindelijk aan de Europese Commissie om een middel toe te laten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Noord-Korea probeerde vaccinmaker AstraZeneca te hacken'

Staatshackers

Meerdere organisaties hebben de afgelopen maanden gemeld dat Russische en Noord-Koreaanse hackers cyberaanvallen hebben uitgevoerd op bedrijven en instellingen die coronavaccins ontwikkelen. Zo zouden Noord-Koreaanse staatshackers de Britse vaccinmaker AstraZeneca hebben aangevallen. 

Eerder stelde Microsoft dat Chinese hackers probeerden binnen te dringen bij een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt. In juli klaagden de Verenigde Staten twee Chinese hackers aan voor het stelen van gegevens van het onderzoek naar een coronavaccin.

Ook is er volgens IBM sprake van cyberspionage rond het vervoer van coronavaccins, waarbij hackers proberen informatie te verzamelen over de beste manieren om vaccins te distribueren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

IBM waarschuwt voor cyberspionage rond vervoer coronavaccins

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van