App herkent scanauto's

Gemeente Amsterdam spant toch kort geding aan tegen Parkeerwekker

09 december 2020 12:55 Aangepast: 09 december 2020 14:00
Een scanauto in Amsterdam. Beeld © RTL Z

De gemeente Amsterdam spant alsnog een kort geding aan tegen de parkeerapp Parkeerwekker. De app herkent automatisch als een scanauto door de straat rijdt, zodat mensen een parkeerboete zouden kunnen voorkomen.

Vorige week hoopte de gemeente er nog met een 'goed gesprek' onderling uit te kunnen komen met de makers van Parkeerwekker, maar dat gesprek leverde volgens de gemeente niet genoeg op. Daardoor komt er nu alsnog een kort geding.

"Ze wilden met ons in gesprek, maar we zijn niet uit de onderhandeling gekomen", zegt ook initiatiefnemer voor de app, Luis Roman, tegen NHNieuws. "Zij eisen eigenlijk dat wij onze dienst op een andere manier gaan aanbieden."

Eerder zei de gemeente al dat als Parkeerwekker niet stopt met het aanbieden van de dienst, er juridische stappen zouden volgen. Het is nog niet bekend wanneer het kort geding dient.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amsterdam: app die parkeerboetes voorkomt moet stoppen

App helpt 'vergeetachtige' parkeerders

Parkeerwekker stuurt vergeetachtige parkeerders een bericht wanneer een scanvoertuig langs hun geparkeerde auto rijdt. Wie zo'n berichtje krijgt, heeft vijf minuten de tijd om de parkeerkosten te betalen en een boete te ontlopen.

De gemeente is het daarmee niet eens. Volgens haar overtreedt Parkeerwekker de privacyregels en ondermijnt de app de handhaving van het parkeerbeleid. Vorige maand dreigde de gemeente met een kort geding als Parkeerwekker niet binnen zeven dagen zou stoppen met zijn activiteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amsterdam wil in overleg met dienst die parkeerboetes voorkomt

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van