Ga naar de inhoud
Russische staatshackers verdacht

Cyberbeveiliger FireEye zelf gehackt

FireEye, een van de grootste cybersecuritybedrijven, is zelf het slachtoffer geworden van een diefstal. Achter de hack zitten mogelijk Russische staatshackers.

Dat schrijft FireEye-topman Kevin Mandia. Bij de hack werden interne gegevens buitgemaakt, waaronder methodes die FireEye gebruikt om de beveiliging van klanten te testen.

Volgens de topman gaat het om een zeer geavanceerde operatie, die mogelijk is uitgevoerd door de regering van een land. Naast de diefstal van de hackmethodes leken de hackers ook geïnteresseerd in de gegevens van overheidsinstanties die klant zijn bij FireEye, aldus Mandia. Het is niet duidelijk wanneer de hack precies heeft plaatsgevonden.

Volgens The New York Times zijn er sterke aanwijzingen dat Russische staatshackers achter de aanval op FireEye zitten. De federale recherche FBI heeft de zaak overgedragen aan zijn specialisten op het gebied van Russische inlichtingendiensten.   

'Noord-Korea
Lees ook
'Noord-Korea probeerde vaccinmaker AstraZeneca te hacken'

Er is nog geen bewijs dat de gestolen methodes al zijn gebruikt, of dat er klantgegevens zijn buitgemaakt. Het is ook niet duidelijk of de hackers van plan zijn de methodes te gebruiken of openbaar te maken. Maar het onderzoek zit pas in de beginfase.

FireEye gebruikte de methodes om kwetsbaarheden in veelgebruikte software op te sporen. Mandia benadrukt dat het gaat om kwetsbaarheden die al bekend zijn.

'Gehackt
Lees ook:
'Gehackt word je sowieso wel'
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter