Ga naar de inhoud
Gezichtsherkenning

'Huawei testte software voor herkenning gezichten Oeigoeren'

Beeld © ANP

Het Chinese technologieconcern Huawei Technologies heeft testen gedaan met software voor camerasystemen die de gezichten kan herkennen van Oeigoeren, de islamitische minderheidsgroep die China wordt onderdrukt.

Volgens The Washington Post kon daarbij een automatisch alarmsignaal afgaan naar Chinese veiligheidsdiensten.

De krant baseert zich op interne documenten van Huawei die werden ontdekt door onderzoeksorganisatie IPVM. Huawei zou samen met het Chinese techbedrijf Megvii de softwaretesten in 2018 hebben uitgevoerd met beveiligingscamera's die gezichten in een mensendrukte kunnen scannen op leeftijd, geslacht en etniciteit.

Oeigoer-alarm

Als een gezicht werd herkend met kenmerken van de Oeigoerse gemeenschap kon een 'Oeigoer-alarm' afgaan. De politie zou dan een arrestatie kunnen verrichten.

De Verenigde Staten hebben vorig jaar nog de grote Chinese producent van bewakingscamera's Hikvision op een zwarte lijst gezet. De surveillanceapparatuur van Hikvision wordt volgens de VS gebruikt in bijvoorbeeld interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden.

Zwarte lijst

Ook Huawei staat op een zwarte lijst van Washington vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger en risico's op spionage voor de Chinese overheid.

Huawei en Megvii zeggen tegen The Washington Post dat er inderdaad testen zijn geweest, maar dat de technologie niet is ingezet voor gebruik. Mensenrechtengroepering Human Rights Watch stelt dat de Chinese overheid steeds meer slimme surveillancemiddelen inzet om de eigen bevolking te controleren en minderheden te onderdrukken.

China
Lees ook:
China dwingt Oeigoeren anticonceptie te gebruiken: 'Demografische genocide'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl