Sociale media

Coronavirus en BlackLivesMatter meestgebruikte hashtags op Twitter

07 december 2020 21:01 Aangepast: 08 december 2020 02:52

Hashtags over het coronavirus en de Black Lives Matter-beweging zijn dit jaar op Twitter in Nederland het meest gebruikt. Ook Eva Jinek, Donald Trump en Mark Rutte haalden de jaarlijkse top 10 van Twitter.

"Het is geen verrassing dat #coronavirus de ranglijst van meest gebruikte hashtags in Nederland aanvoert", meldt Twitter vanavond. Verwante hashtags als #coronahulp, #supportyourlocals en #applausvoordezorg deden het volgens de site ook erg goed.

Het meest geretweete bericht dit jaar ging over het overlijden van de acteur Chadwick Boseman

De top 10 hashtags in Nederland:

  1. #coronavirus (en variaties hierop)
  2. #blacklivesmatter
  3. #persconferentie
  4. #trump
  5. #lockdown
  6. #dtv
  7. #jinek
  8. #blijfthuis
  9. #op1
  10. #rutte

#Irma

Er werd ook zeer veel getweet rond de persconferenties van het kabinet over de coronamaatregelen. Twitter licht in het jaaroverzicht ook de doorbraak van gebarentolk Irma Sluis uit. In de eerste persconferenties over het coronavirus was zij de vaste gebarentolk. "Het gebaar van #hamsteren deed het zo goed onder het Nederlandse publiek, dat Sluis een onuitwisbare indruk achterliet", aldus Twitter.

#Wegkijkenisgeenoptie

Ook de oproep om 500 alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen kreeg volgens Twitter 'groot gehoor'. Gebruikers deelden een video waarin ze aan de overheid vroegen om verantwoordelijkheid te nemen en minstens 500 kinderen te verwelkomen. Op diverse plekken vonden betogingen plaats voor een ruimhartiger migratiebeleid. "Deze actie kreeg in september een staartje, toen een breed maatschappelijk collectief van vakbonden, religieuze organisaties en BN’ers de coalitie met #wegkijkenisgeenoptie opriep om een eerlijk aandeel in het opnemen van een deel van de slachtoffers van Moria te nemen."

#FreeDonny

Virgil van Dijk en Max Verstappen voeren de ranglijsten voor de populairste sporters op Twitter in Nederland aan. Zij worden gevolgd door Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton, voetballer Lionel Messi en basketballer LeBron James. De populairste sportteams in de Nederlandse Twittergemeenschap zijn Ajax, Feyenoord, PSV, Manchester United en Red Bull Racing, het team van Verstappen.

Activistische voetbalfans gebruikten #freedonny om een basisplaats voor Donny van der Beek af te dwingen. De middenvelder verruilde Ajax deze zomer voor Manchester United, maar kon nog niet op veel speeltijd rekenen. 

#Youcancountonme

Op sportgebied viel ook de hashtag #Youcancountonme op. Oranje-international Merel van Dongen startte in de zomer een actie, nadat een anonieme voetballer in de Premier League een brief schreef waarin hij uit de kast kwam. Uit angst houdt hij zijn identiteit geheim. Van Dongen betoogde openlijk haar steun aan de voetballer met #YouCanCountOnMe en vroeg haar volgers hetzelfde te doen om de homoacceptatie in de voetbalwereld te vergroten.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van