Cybercrime

Hof van Twente: contact met hackers gaat mee in onderzoek

07 december 2020 10:08 Aangepast: 07 december 2020 10:21

De gemeente Hof van Twente zegt dat het contact tussen de Volkskrant en de criminele groepering die de back-upsystemen van de gemeente in gijzeling heeft, meegaat in het onderzoek. De gemeente heeft zelf geen contact met de hackers opgenomen.

"Dit zal deel gaan uitmaken van het onderzoek naar het hacken van de systemen. We zullen gaan kijken wat de status is van de gegevens. Verder kunnen we er in het belang van het onderzoek niet veel over zeggen. We vinden het vooral heel vervelend voor onze inwoners en proberen ze waar nodig zo goed mogelijk te helpen."

Donderdag maakte de gemeente bekend dat onbekende derden zich toegang hebben verschaft tot haar computersystemen. Alle gegevens op de servers zijn voor de gemeente ontoegankelijk gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Cyberaanval legt gemeente Hof van Twente plat: 'Een nachtmerrie'

Bitcoins geëist

De Volkskrant meldde maandag contact te hebben gezocht met de criminele groepering die de back-upsystemen van de gemeente Hof van Twente in gijzeling heeft. Volgens de krant wil de groepering 750.000 euro om de bestanden weer vrij te geven. De hackers zeggen dat ze 40 terabyte aan back-up met gemeentelijke informatie hebben. Er zijn volgens de krant 24 virtuele servers van de gemeente Hof van Twente vol data vernietigd en de criminelen hebben de back-upsystemen versleuteld.

Het gaat om de financiële administratie, e-mails en persoonlijke gegevens van burgers. De hackers willen 50 bitcoins voor de sleutel om de bestanden weer te herstellen. Burgemeester Ellen Nauta heeft op advies van de politie geen contact opgenomen met de hackers.

"In het gemeentehuis wordt hard gewerkt aan het herstel van de dienstverlening", laat de gemeente weten. Hof van Twente zegt ook NFIR, een 'onafhankelijk forensische cybersecurityspecialist', te hebben ongeschakeld voor een 'onafhankelijk onderzoek'. "Komende dagen werken we hard door om de meest kritische processen weer verder op gang te brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hof van Twente druk met herstellen schade na grote cyberaanval

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van